Notulen GR op maandag 20 december 2021

 

Aanwezig:

Ann Schevenels, voorzitter

Erik Moons, wnd. burgemeester

Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, schepenen

Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Benno Daemen, Guy Kestens, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Leen Van Dun, Maarten Gabriels, Anne-Lien Convents, Isabel Goutière, Lena De Clippeleer, Doreen Iwens, raadsleden

Luc De boeck, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Jelle Allaerts, raadslid

 

Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

1. Bekrachtiging burgemeestersbesluit digitale raden

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Ten gevolge van de toenemende cijfers inzake COVID besmettingen werd er door de burgemeester een besluit genomen op 3 december 2021 om de bestuursraden van de lokale besturen tot nader order om veiligheidsredenen digitaal te organiseren. Dit besluit moet door de respectievelijke raden worden bekrachtigd.

 

Advies

Akkoord om het burgemeestersbesluit van 3 december  2021 goed te keuren.

 

Juridische grond

Nieuwe Gemeentewet. Artikel 134 $ 1 en 135.

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

Huishoudelijk reglement gemeenteraad Keerbergen artikel 4.

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Enig artikel.

De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeestersbesluit van 3 december 2021 inzake de digitale organisatie van de vergaderingen van het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

2. Notulen gemeenteraad 22 november 2021

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

De ontwerpnotulen van de vergadering van 22 november 2021 worden door de algemeen directeur opgesteld en aan de gemeenteraadsleden bezorgd.

De gemeenteraadsleden nemen kennis van deze ontwerpnotulen en kunnen opmerkingen formuleren tot het einde van deze gemeenteraad.

 

Advies

Goedkeuring.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017. Artikel 32.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 13 ja-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Benno Daemen, Leen Van Dun, Anne-Lien Convents en Isabel Goutière)

bij 9 onthoudingen (Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Guy Kestens, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Maarten Gabriels, Lena De Clippeleer en Doreen Iwens)

 

Enig artikel.

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 22 november 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

3. Ontslag raadsleden lokaal bestuur Keerbergen

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

De voorzitter van de gemeenteraad heeft een schrijven ontvangen van onderstaande raadsleden waarmee ze hun mandaat als raadslid van het lokaal bestuur Keerbergen wensen te beëindigen op 31 december 2021:

- Marc Vangrunderbeeck;

- Liliane Goyvaerts;

- Lena De Clippeleer;

- Doreen Iwens.

 

Door dit ontslag eindigt van rechtswege ook hun mandaat als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn van Keerbergen.

 

Advies

Kennisname ontslag Marc Vangrunderbeeck, Liliane Goyvaerts, Lena De Clippeleer en Doreen Iwens als gemeenteraadslid van het lokaal bestuur Keerbergen.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 48.

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Enig artikel.

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van Marc Vangrunderbeeck, Liliane Goyvaerts, Lena De Clippeleer en Doreen Iwens als gemeenteraadslid van Keerbergen.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

4. Installatie nieuwe gemeenteraadsleden lokaal bestuur Keerbergen

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Ingevolge het ontslag van Marc Vangrunderbeeck, Liliane Goyvaerts, Lena De Clippeleer en

Doreen Iwens dient er te worden overgegaan tot de aanduiding van nieuwe gemeenteraadsleden.

 

Voor de opvolging van Lena De Clippeleer binnen de N-VA fractie blijkt uit het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen dat Mathias Hauben als eerstvolgende opvolger voorkomt op de lijst nr. 2 – N-VA.

 

Voor de opvolging van Liliane Goyvaerts binnen de CD&V fractie blijkt uit het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen dat Liesbeth Claesen als eerste opvolger voorkomt op de lijst nr. 3 – CD&V.

 

Voor de opvolging van Marc Vangrunderbeeck  binnen de CD&V fractie blijkt uit het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen dat Willy Naveld als eerstvolgende opvolger voorkomt op de lijst nr. 3 – CD&V.

Op 1 december 2021 heeft Willy Naveld overeenkomstig artikel 8 van het decreet van het lokaal bestuur afstand gedaan van zijn mandaat als raadslid.

 

Uit het proces verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat Louis Van Hoof als eerstvolgende opvolger voorkomt op de lijst nr 3 - CD&V.

Op 1 december 2021 heeft Louis van Hoof overeenkomstig artikel 8 van het decreet van het lokaal bestuur afstand gedaan van zijn mandaat als raadslid.

 

Uit het proces verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat Rocco van Hove als eerstvolgende opvolger voorkomt op de lijst nr 3 - CD&V.

 

Voor de opvolging van Doreen Iwens binnen de GROEN-fractie blijkt uit het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen dat Dirk De Lobel als eerste opvolger voorkomt op de lijst nr. 4 – GROEN.

 

De geloofsbrieven, zijnde een recent uittreksel uit het bevolkings- of rijksregister, een recent bewijs van goed zedelijk gedrag en een verklaring op eer inzake de onverenigbaarheden,  tonen aan dat de verkozenen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoen.

 

Na onderzoek en goedkeuring van de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden, wordt de in artikel 6 § 3 van het decreet lokaal bestuur voorgeschreven eed “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen” door de respectieve verkozen gemeenteraadsleden - via livestreaming - afgelegd in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Door deze eedaflegging worden deze raadsleden ook automatisch lid van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

Juridische grond

Lokaal en provinciaal kiesdecreet 8 juli 2011. Artikels 8, 58, 86 en 169.

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017. Artikels 6 t.e.m. 12, 14, 49 en 59.

Omzendbrief KB/ABB2018/3 26 oktober 2018.  Start lokale en provinciale bestuursperiode.

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Enig artikel.

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van Liesbeth Claesen, Mathias Hauben, Rocco Van Hove en Dirk De Lobel in handen van de voorzitter. Dit mandaat zal slechts aanvang nemen na het einde van het mandaat van de ontslagnemende raadsleden, in casu vanaf 1 januari 2022.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

5. Rangorde raadsleden

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad onmiddellijk na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden vastgesteld.

Het gemeenteraadslid met de hoogste anciënniteit neemt de hoogste rang in. Dat wil zeggen dat wie al het langste een mandaat van gemeenteraadslid uitoefent bovenaan in de rangorde staat.

Bij gelijke anciënniteit neemt het gemeenteraadslid dat bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad het hoogste aantal naamstemmen heeft behaald, de hoogste rang in.

Bij een gelijk aantal naamstemmen neemt het gemeenteraadslid van wie de lijst bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad de meeste stemmen heeft behaald de hoogste rang in.

De opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, nemen in volgorde van hun eedaflegging hun plaats in de rangorde in. Deze rangorde geldt ook voor de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Advies

Vaststelling rangorde.

 

Juridische grond

Lokaal en provinciaal kiesdecreet 8 juli 2011. Artikels 8, 58, 86 en 169.

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017. Artikels 6 t.e.m. 12, 14, 49.

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Enig artikel.

De gemeenteraad stelt de nieuwe rangorde vanaf 1 januari 2022 als volgt vast:

1)      Ann Schevenels

2)      Erik Moons

3)      Robert Saviolo

4)      Wouter Boncquet

5)      Maria Verschoren

6)      Jens Eggers

7)      Dominick Vansevenant

8)      Frank Van Nuffelen

9)      Claire Segers

10)  Johan Segers

11)  Benno Daemen

12)  Jelle Allaerts

13)  Greet Van Camp

14)  Lisa Van den Dries

15)  Leen Van Dun

16)  Maarten Gabriels

17)  Anne-Lien Convents

18)  lsabel Goutière

19)  Guy Kestens

20)  Liesbeth Claesen

21)  Mathias Hauben

22)  Rocco Van Hove

23)  Dirk De Lobel

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

6. Verkiezing schepenen lokaal bestuur Keerbergen

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 12 december 2018 werd er een gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat schepenen ingediend waarbij Marc Vangrunderbeeck werd voorgedragen als eerste schepen, met als einddatum van zijn mandaat 31 december 2021.

Wouter Boncquet werd in deze akte voorgedragen als zijn opvolger.

 

Op 22 november 2021 heeft de gemeenteraad kennis genomen van het ontslag van Claire Segers als schepen en werd ingestemd met de vervanging van haar mandaat.

Hierop werd er op 9 december een akte van voordracht ingediend waarbij Benno Daemen werd voorgedragen als nieuwe schepen voor de gemeente Keerbergen.

 

Deze akte werd overhandigd aan de algemeen directeur die een afschrift heeft overgemaakt aan de burgemeester. De akte van voordracht werd ook aan de voorzitter overhandigd die vaststelt dat de akte van voordracht van Benno Daemen ontvankelijk is en  aan alle voorwaarden voldoet. Hierdoor kan de kandidaat-schepen als verkozen worden verklaard en kan de eed worden afgelegd in handen van de waarnemend burgemeester.

 

Door deze wijziging in de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen dient ook de rangorde opnieuw te worden vastgelegd. Volgens artikel 43 van het decreet lokaal bestuur nemen de schepenen die op grond van paragraaf 1, tweede lid  een mandaat opnemen de rang op in de volgorde van hun verkiezing of benoeming.

 

Advies

Akkoord met de aanstelling van Benno Daemen als schepen van de gemeente Keerbergen op datum van 1 januari 2022 en met de gewijzigde rangorde.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur artikel 42 tot en met 49.

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Artikel 1.

De voorgedragen kandidaat schepen Wouter Boncquet wordt als verkozen verklaard en de de gemeenteraad neemt kennis van zijn eedaflegging.  Dit mandaat zal slechts aanvang nemen na het einde van het mandaat van de ontslagnemende schepen Marc Vangrunderbeeck, in casu vanaf 1 januari 2022.

 

Artikel 2.

De voorgedragen kandidaat schepen Benno Daemen wordt als verkozen verklaard en de de gemeenteraad neemt kennis van zijn eedaflegging.  Dit mandaat zal slechts aanvang nemen na het einde van het mandaat van de ontslagnemende schepen Claire Segers , in casu vanaf 1 januari 2022.

 

Artikel 3.
De rangorde van de schepenen wordt als volgt vastgelegd:

Eerste schepen: Robert Saviolo;

Tweede schepen: Jens Eggers;

Derde schepen: Wouter Boncquet;

Vierde schepen: Benno Daemen.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

7. Bekrachtiging burgemeestersbesluit camerabewaking ijspiste

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

 

In het kader van de organisatie Keerbergen schaatst was het aangewezen te voorzien in camerabewaking voor de omgeving van de ijspiste, voornamelijk met oog op bewaking van de materialen.

 

Hiervoor heeft de burgemeester op 9 december 2021 een burgemeestersbesluit genomen dat nu ter bekrachtiging aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

Advies

Akkoord om het burgemeestersbesluit van 9 december  2021 goed te keuren.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 20 ja-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Benno Daemen, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Leen Van Dun, Maarten Gabriels, Anne-Lien Convents, Isabel Goutière en Lena De Clippeleer)

bij 2 onthoudingen (Guy Kestens en Doreen Iwens)

 

Enig artikel.

De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeestersbesluit van 9 december 2021 inzake camerabewaking op het Gemeenteplein voor Keerbergen schaatst 2021.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

8. Aanpassing 2-2021 meerjarenplan 2020-2025 - Autonoom Gemeentebedrijf

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad krijgt een overzicht van Aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf Keerbergen. Het aangepaste meerjarenplan is integraal gekoppeld aan deze beslissing.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet van 9 december 2005 bepalen dat de lokale en de provinciale besturen hun meerjarenplannen minstens één keer per jaar moeten aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Dat betekent dat de besturen dit jaar hun meerjarenplan zullen aanpassen om de kredieten voor 2022 vast te stellen. Als dat nodig is, kunnen ze daarbij ook nog de kredieten voor 2021 aanpassen.

 

De aanpassing van het meerjarenplan bestaat verplicht uit de volgende onderdelen:

1. de eventuele wijzigingen van de strategische nota;

2. de aangepaste financiële nota, die bestaat uit:

a. het aangepaste financiële doelstellingenplan (schema M1);

b. de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2);

c. het aangepaste overzicht van de kredieten (schema M3);

3. de toelichting;

4. een motivering van de wijzigingen.

Bij het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan hoort ook documentatie. Deze documentatie werd volledig opgenomen in deel 5 van het ontwerp van aanpassing 2 - 2021.

 

In deze aanpassing worden zowel de kredieten voor 2022 vastgesteld als de kredieten voor 2021 gewijzigd.

 

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.  Om de definitieve cijfers voor het AGB correct te kunnen opnemen in de aanpassing van het meerjarenplan van het moederbestuur, is het aangewezen dat de vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan van het AGB plaatsvindt vóór de vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan van de gemeente en het OCMW.

 

Deze beslissing omhelst de vaststelling van aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB door de raad van bestuur.

 

Advies

Het gezamenlijk managementteam - college van burgemeester en schepenen - vast bureau sprak zich op 28 oktober 2021 gunstig uit over de aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025.

Het directiecomité gaf op 2 december 2021 gunstig advies voor aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf.

De raad van bestuur stelde aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025 vast in de zitting van 20 december 2021 voorafgaand aan deze gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017

Besluit Vlaamse regering 30 maart 2018. Beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC).

Ministerieel besluit 26 juni 2018. Vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC).

Omzendbrief Vlaamse regering KB/ABB 2020/3 van 18 september 2020. Omzendbrief over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en  beheerscyclus.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 13 ja-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Benno Daemen, Leen Van Dun, Anne-Lien Convents en Isabel Goutière)

bij 9 onthoudingen (Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Guy Kestens, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Maarten Gabriels, Lena De Clippeleer en Doreen Iwens)

 

Enig artikel.

De gemeenteraad keurt aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf goed zoals vastgesteld door de raad van bestuur, waarbij de kredieten voor het dienstjaar 2022 worden vastgesteld en kredieten voor dienstjaar 2021 worden gewijzigd.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Punt bijlagen/links 20211220_Meerjarenplan_2020-2025_Aanp2_AGB_Keerbergen getekend pub website.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

9. Aanpassing 2-2021 meerjarenplan 2020-2025 Lokaal bestuur - Vaststelling gedeelte gemeente

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad krijgt een overzicht van Aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025 van lokaal bestuur Keerbergen. Het aangepaste meerjarenplan is integraal gekoppeld aan deze beslissing.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet van 9 december 2005 bepalen dat de lokale en de provinciale besturen hun meerjarenplannen minstens één keer per jaar moeten aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Dat betekent dat de besturen dit jaar hun meerjarenplan zullen aanpassen om de kredieten voor 2022 vast te stellen. Als dat nodig is, kunnen ze daarbij ook nog de kredieten voor 2021 aanpassen.

 

De aanpassing van het meerjarenplan bestaat verplicht uit de volgende onderdelen:

1. de eventuele wijzigingen van de strategische nota;

2. de aangepaste financiële nota, die bestaat uit:

a. het aangepaste financiële doelstellingenplan (schema M1);

b. de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2);

c. het aangepaste overzicht van de kredieten (schema M3);

3. de toelichting;

4. een motivering van de wijzigingen.

Bij het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan hoort ook documentatie. Deze documentatie werd volledig opgenomen in het ontwerp van aanpassing 2 - 2021.

 

In deze aanpassing worden zowel de kredieten voor 2022 vastgesteld als de kredieten voor 2021 gewijzigd.

 

De gemeenten en de OCMW’s hebben een geïntegreerd aangepast meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld.

 

Deze beslissing omhelst de vaststelling voor het deel van de gemeente in het aangepaste meerjarenplan 2 - 2021.

 

Advies

Het gezamenlijk managementteam - college van burgemeester en schepenen - vast bureau sprak zich op 28 oktober 2021 gunstig uit over zowel het OCMW- als het gemeentelijk gedeelte van de aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025.

Het college gaf op 2 december een gunstig advies voor het deel van de gemeente in het aangepaste meerjarenplan 2 -2021.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017

Besluit Vlaamse regering 30 maart 2018. Beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC).

Ministerieel besluit 26 juni 2018. Vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC).

Omzendbrief Vlaamse regering KB/ABB 2020/3 van 18 september 2020. Omzendbrief over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en  beheerscyclus.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 13 ja-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Benno Daemen, Leen Van Dun, Anne-Lien Convents en Isabel Goutière)

7 neen-stemmen (Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Maarten Gabriels en Lena De Clippeleer)

bij 2 onthoudingen (Guy Kestens en Doreen Iwens)

 

Enig artikel.

De gemeenteraad stelt de aanpassing 2 -2021 van het meerjarenplan 2020-2025 vast, waarbij de kredieten voor het dienstjaar 2022 worden vastgesteld en kredieten voor dienstjaar 2021 worden gewijzigd voor het gedeelte van de gemeente.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Punt bijlagen/links 20211220_Meerjarenplan_2020-2025_Aanp2_LokaalBestuur_Keerbergen getekend pub website.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

10. Aanpassing 2 - 2021 meerjarenplan 2020-2025 Lokaal bestuur - Vaststelling gedeelte OCMW

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad krijgt een overzicht van Aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025 van lokaal bestuur Keerbergen. Het aangepaste meerjarenplan is integraal gekoppeld aan deze beslissing.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet van 9 december 2005 bepalen dat de lokale en de provinciale besturen hun meerjarenplannen minstens één keer per jaar moeten aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Dat betekent dat de besturen dit jaar hun meerjarenplan zullen aanpassen om de kredieten voor 2022 vast te stellen. Als dat nodig is, kunnen ze daarbij ook nog de kredieten voor 2021 aanpassen.

 

De aanpassing van het meerjarenplan bestaat verplicht uit de volgende onderdelen:

1. de eventuele wijzigingen van de strategische nota;

2. de aangepaste financiële nota, die bestaat uit:

a. het aangepaste financiële doelstellingenplan (schema M1);

b. de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2);

c. het aangepaste overzicht van de kredieten (schema M3);

3. de toelichting;

4. een motivering van de wijzigingen.

Bij het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan hoort ook documentatie. Deze documentatie werd volledig opgenomen in het ontwerp van aanpassing 2 - 2021.

 

In deze aanpassing worden zowel de kredieten voor 2022 vastgesteld als de kredieten voor 2021 gewijzigd.

 

De gemeenten en de OCMW’s hebben een geïntegreerd aangepast meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld.

 

Deze beslissing omhelst de goedkeuring van het deel van het OCMW, zoals het is vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Advies

Het gezamenlijk managementteam - college van burgemeester en schepenen - vast bureau sprak zich op 28 oktober 2021 gunstig uit over zowel het OCMW- als het gemeentelijk gedeelte van de aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025.

Het vast bureau gaf op 2 december een gunstig advies voor het deel van het OCMW in het aangepaste meerjarenplan 2 - 2021.

De raad voor maatschappelijk welzijn stelde zijn deel van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 vast in de zitting van 20 december, voorafgaand aan deze gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017

Besluit Vlaamse regering 30 maart 2018. Beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC).

Ministerieel besluit 26 juni 2018. Vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC).

Omzendbrief Vlaamse regering KB/ABB 2020/3 van 18 september 2020. Omzendbrief over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en  beheerscyclus.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 13 ja-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Benno Daemen, Leen Van Dun, Anne-Lien Convents en Isabel Goutière)

bij 9 onthoudingen (Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Guy Kestens, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Maarten Gabriels, Lena De Clippeleer en Doreen Iwens)

 

Enig artikel.

De gemeenteraad keurt aanpassing 2 - 2021 van het meerjarenplan 2020-2025 goed, waarbij de kredieten voor het dienstjaar 2022 worden vastgesteld en kredieten voor dienstjaar 2021 worden gewijzigd voor het gedeelte van het OCMW, zoals deze door de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

11. Prijssubsidie AGB Keerbergen 2022

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Om economisch rendabel te zijn is het nodig dat het autonoom gemeentebedrijf Keerbergen (AGB) prijssubsidies ontvangt van de gemeente. De prijssubsidies zijn ingesteld op het recht van toegang op sport, met name op het gebruik van de sporttereinen. Hierop is een btw tarief van 6% van toepassing.

Het autonoom gemeentebedrijf Keerbergen heeft het budget 2022 vastgesteld in de zitting van de raad van bestuur van 20 december 2021, voorafgaand aan deze beslissing. Dit budget is voorafgaand aan deze beslissing goedgekeurd door de gemeenteraad. Rekening houdend met de uitgaven en inkomsten die voor 2022 zijn opgenomen in aanpassing 2-2021 van het meerjarenplan, is het nodig de prijssubsidies aan te passen vanaf 1 januari 2022. De nieuwe factor wordt voorgesteld op 6,53 keer de prijs van het recht op toegang op sport.

De aanpassing van de prijssubsidies heeft geen enkele impact op de toegangsgelden voor de burgers en sportclubs.

 

Advies

Het aangepaste prijssubsidiereglement goedkeuren.

 

Juridische grond

Gemeenteraad 28 juni 2004. Oprichting en goedkeuring statuten Autonoom Gemeentebedrijf Keerbergen.

Goedkeuring gemeenteraadsbeslissing 28 juni 2004 door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering op 8 oktober 2004 en publicatie van deze beslissing in Belgisch Staatsblad 12 november 2004.

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

Beslissing raad van bestuur en gemeenteraad 23 december 2019.

Goedkeuring prijssubsidiereglement.

Beslissing raad van bestuur en gemeenteraad 25 februari 2019. Wijziging statuten en beheersovereenkomst.

Beslissing raad van bestuur en gemeenteraad 25 november 2019. Wijziging statuten.

Financiële gevolgen

Dienstjaar

2022

Actie

 

Budgetartikel

6495000/07420

Prijssubsidie AGB Keerbergen/Sportinfrastructuur

Uitgave

€ 796.460,81

Visum financieel directeur

Visum vereist en aangevraagd op 25 november 2021.

Visum verleend op 25 november 2021.

Toelichting: de nodige kredieten zijn ingeschreven in aanpassing 2-2021 van het meerjarenplan 2020-2025. De gemeenteraad heeft zijn budget voor 2022 vastgesteld in deze aanpassing 2 van het meerjarenplan en het budget van AGB Keerbergen voor 2022 goedgekeurd.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 20 ja-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Benno Daemen, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Leen Van Dun, Maarten Gabriels, Anne-Lien Convents, Isabel Goutière en Lena De Clippeleer)

bij 2 onthoudingen (Guy Kestens en Doreen Iwens)

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement, vermeld in artikel 2 ten voordele van het AGB Keerbergen goed.

 

Artikel 2.

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT AGB Keerbergen

Het Autonoom Gemeentebedrijf Keerbergen, afgekort AGB Keerbergen heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2022 (zie bijlage). Om economisch rendabel te zijn, wenst het AGB Keerbergen vanaf 1 januari 2022 de voorziene prijzen (incl. 6% btw) voor het gebruik van de sportinfrastructuur te vermenigvuldigen met een factor 7,53 (voorheen 8,19).

 

De gemeente Keerbergen erkent dat het AGB Keerbergen, op basis van deze ramingen, de voorziene prijzen (incl. 6% btw) voor het gebruik van de sportinfrastructuur met een factor 7,53 (voorheen 8,19) moet vermenigvuldigen om economisch rendabel te zijn.

 

De gemeente Keerbergen verbindt er zich toe om voor de periode van 1 januari 2022 tot en met de goedkeuring van het nieuwe te onderhandelen prijssubsidiereglement voor 2023 (vóór 31 januari 2023) deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

 

De waarde van de prijssubsidie toegekend door de gemeente Keerbergen voor het gebruik van de sportinfrastructuur bedraagt de prijs (incl. 6% btw) die de gebruiker van de sportinfrastructuur betaalt, vermenigvuldigd met een factor 6,53 (voorheen 7,19).

 

De gesubsidieerde toegangsgelden (incl. 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het AGB Keerbergen. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is zal de gemeente Keerbergen deze steeds documenteren.

 

Het AGB Keerbergen moet op de 5de werkdag van elk kwartaal de gemeente Keerbergen een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers van de sportinfrastructuur, waaraan recht op toegang is verleend tijdens het voorbije kwartaal. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debetnota die het AGB Keerbergen uitreikt aan de gemeente Keerbergen. De gemeente Keerbergen dient deze debetnota te betalen aan het AGB Keerbergen binnen de 5 werkdagen na ontvangst.

 

Dit reglement is geldig vanaf 1 januari 2022.

 

Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 2023 zal worden onderhandeld tussen de gemeente Keerbergen en het AGB Keerbergen vóór 31 januari 2023.

 

Artikel 3.

Dit reglement wordt volgens de bepalingen van het decreet lokaal bestuur (artikel 286 §1) bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente. In navolging van artikel 330 brengt de gemeente de toezichthoudende overheid op dezelfde dag op de hoogte van de bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Punt bijlagen/links GR20211220 agendapunt 11 Prijssubsidie AGB Keerbergen 2022.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

12. Kerkfabriek Sint-Michiel: Budget 2022

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 15 november 2022 keurde de kerkraad van kerkfabriek Sint-Michiel het budget voor 2022 goed, waarvan de gemeente via religio de bevestiging kreeg. Het verslag van deze vergadering, evenals het budget zelf, zijn gekoppeld aan deze beslissing.

Het eredienstendecreet van 7 mei 2004 bepaalt dat de gemeenteraad het budget binnen de 50 dagen na ontvangst (15 november, via religio) moet goedkeuren of aanpassen. Indien de gemeenteraad binnen deze termijn geen beslissing neemt, dan wordt het budget van rechtswege goedgekeurd.

 

Het budget past volledig in het meerjarenplan 2020-2025, dat op 16 juni 2019 door de Kerkraad en op 23 september 2019 door de gemeente werd goedgekeurd.

 

Het budget 2022, deel exploitatie, sluit als volgt:

Uitgaven

€ 37.144,00

Ontvangsten

€ 35.036,00

Exploitatie voor overboeking

€ -2.108,00

Overboekingen

€ 0,00

Exploitatie eigen fin. boekjaar

€ -2.108,00

Gecorrigeerd overschot expl. N-2 gecorr.

€ 28.774,14

Exploitatie voor toelage

€ 26.666,14

Exploitatietoelage

€ 0,00

Overschot exploitatie

€ 26.666,14

 

Er wordt geen exploitatietoelage gevraagd, omwille van dit exploitatie overschot. Het resultaat van boekjaar N-2 (2020) is zeer positief, namelijk € 28.638,92. Het resultaat van N-1 (2021) wordt licht ongunstig, namelijk € -135,22, ingeschat. De jaarrekening van 2020 sloot veel gunstiger af dan vooropgesteld in het budget 2021, voornamelijk door de ontvangen huurgelden van de woning in Tremelo.

 

Het budget 2022, deel investeringen, sluit als volgt:

Uitgaven

€ 0,00

Ontvangsten

€ 0,00

Investeringen voor overboekingen

€ 0,00

Invest. eigen fin. boekjaar

€ 0,00

Tekort investeringen N-2

€ 0,00

Tekort investeringen

€ 0,00

 

Er zijn geen investeringen gepland in 2022. Het herstellen van de bezetting in de kerklokalen  2-4 worden uitgevoerd binnen exploitatie.

 

Advies

Goedkeuring.

 

Juridische grond

Wet 29 juli 1991. Motivering van beslissingen.

Decreet 7 mei 2004 en aanpassingen (6 juli 2012). Materiële organisatie en werking erkende erediensten.

Besluit Vlaamse regering 13 oktober 2006. Algemeen reglement boekhouding besturen erkende erediensten en centrale besturen erkende erediensten.

Ministerieel besluit 5 september 2008 en besluit Vlaamse regering 14 december 2012 waarin erediensten en centrale besturen erkende erediensten gewijzigd werd.

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

Financiële gevolgen

 

Dienstjaar

2022

Actie

 

Budgetartikel

2020-16/1 & 6640140/07900

Kerkfabriek/Investeringstoelage kerkfabriek

& Toegestane investeringssubsidies aan de eredienstbesturen

Uitgave

€ 0,00

Visum financieel directeur

Visum niet vereist

 

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Enig artikel.

De gemeenteraad verleent gunstig advies aan het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Michiel uit Keerbergen.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

13. Bestek: PV-panelen op gemeentelijke gebouwen via burgerparticipatie

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Door de klimaatverandering is het noodzakelijk dat het CO2-gehalte drastisch verminderd en de bijkomende emissie van CO2 preventief wordt herleid tot een nulemissie.

Door de ondertekening van het Burgemeesterconvenant 2030 en het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageert de gemeente zich om haar eigen CO2-emissie te minderen volgens de opgelegde normen en om te streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

Ter energetische verduurzaming van het gemeentelijke patrimonium (het gemeentehuis, het gemeenschapscentrum Den Bussel, het gemeentelijke sportcomplex en de gemeentelijke loods) wordt een project opgestart voor de installatie van PV-panelen via burgerparticipatie.

Hiervoor wordt een derdepartijfinancierder gezocht die de levering, plaatsing en exploitatie van de zonnepanelen op zich neemt. De gemeente koopt de direct verbruikte zonnestroom van deze derdepartijfinancierder aan.

Deze derdepartijfinancierder exploiteert de geplaatste zonnepanelen gedurende maximum 20 jaar waarbij het de bedoeling is dat de totale impact van dit contract positief is voor het gemeentebudget over (max.) 20 jaar.

De contractant die wordt aangesteld moet voor deze investeringen op het gemeentelijk patrimonium gebruik maken van rechtstreekse burgerparticipatie en bij voorkeur de financiële middelen ophalen bij inwoners van de gemeente Keerbergen. De inwoners kunnen coöperant worden van de coöperatie die de geplaatste installaties exploiteert.

De deelname door burgers betreft de aankoop van één of meerdere aandelen van de coöperatie.

Aandeelhoudende burgers investeren in een duurzame gemeente en krijgen in ruil jaarlijks een dividend uitbetaald volgens de wettelijke bepalingen van burgercoöperaties.

 

Advies

De gemeenteraad wordt gevraagd het bestek tot aanstelling derdepartijfinancierder goed te keuren.

 

Juridische grond

Wet 29 juli 1991. Motiveringsplicht handelingen.

Wet 17 juni 2016. Overheidsopdrachten.

Wet 16 februari 2017. Wet rechtsbescherming.

Koninklijk besluit 18 april 2017. KB plaatsing.

Koninklijk besluit 22 juni 2017. KB uitvoering.

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017. Artikels 326 tem 341. Bestuurlijk toezicht.

Beslissing gemeenteraad 25 maart 2019. Voorwaarden dagelijks bestuur.

Burgemeesterconvenant 2030.

Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 15 ja-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Benno Daemen, Guy Kestens, Leen Van Dun, Anne-Lien Convents, Isabel Goutière en Doreen Iwens)

bij 7 onthoudingen (Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Maarten Gabriels en Lena De Clippeleer)

 

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het bestek tot aanstelling burgercoöperatie voor het installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen via burgerparticipatie goed.

Artikel 2.

Het college van burgemeester en schepenen kan deze opdracht gunnen na het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

14. Gemeentelijk reglement monumentenwacht (MOWA)

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Monumentenwacht is een Vlaanderenbreed georganiseerde erfgoedorganisatie met als hoofddoelstelling het "preventief onderhoud" van waardevol erfgoed. Door middel van een regelmatige controle van monumenten en niet-beschermd waardevol patrimonium trachten ze kleine gebreken tijdig op te sporen en ernstige gevolgschade te voorkomen; ze fungeren met andere woorden als knipperlicht.

 

De bouwkundige monumentenwachters gaan op een gedetailleerde wijze na welke de bouwfysische toestand is van de waardevolle gebouwen, aangesloten bij de vereniging. Op iedere inspectie volgt een uitvoerige rapportering aan de eigenaar/beheerder. Hierdoor wordt bedreigende schade tijdig opgespoord en een preventief behoud in de hand gewerkt.

Het is belangrijk te overwegen dat:
- niet-beschermde, waardevolle gebouwen beeldbepalend zijn voor de gemeente en voor de toekomst gevrijwaard dienen te worden,
- en niet-beschermde, waardevolle gebouwen geen aanspraak kunnen maken op erfgoedpremies vanuit de Vlaamse Overheid.

 

Kader
Er wordt verwezen naar het beleidsplan van de gemeente Keerbergen als OE-gemeente en de IOED,
- SD3, Ondersteunen en betrekken van de erfgoedgemeenschappen die zich inzetten voor het duurzame behoud en beheer en voor de ontsluiting van het onroerend erfgoed op zijn grondgebied en neemt acties om een lokaal draagvlak voor de onroerenderfgoedzorg te creëren; IOED WinAr werkt samen met Monumentenwacht

- OEVBP03, De gemeente neemt een voorbeeldfunctie op over het duurzame behoud en beheer van het onroerend erfgoed in haar eigendom of onder haar beheer en integreert de visie op dat onroerend erfgoed in de beslissingen en plannen van de gemeente

 

IOED WinAr stelt voor dat:

1) De gemeente alle monumenten die ze in eigendom heeft aansluit bij Monumentenwacht Vlaams Brabant. De kerkelijke gebouwen die nu lid zijn van Monumentenwacht worden geïntegreerd in het groepsabonnement;

2) Het lidmaatschap bij Monumentenwacht wordt aangemoedigd bij particulieren;

3) Het lidgeld voor de particuliere eigenaars door de gemeente wordt bekostigd;

4) Er een reglement wordt opgesteld dat stelt dat (in bepaalde gevallen)

a. herhaalinspecties  aanmoedigt;

b. een deel van de rapportagekosten wordt terugbetaald;

c. een significant percentage van de kosten voor de herstellingen ten gevolge van een rapport worden terugbetaald (in een groeiscenario).

 

Advies

Aansluiting van vastgesteld en niet-vastgesteld bouwkundig erfgoed bij Monumentenwacht en goedkeuring reglement.
 

Juridische grond

Decreet onroerend erfgoed 12 juli 2013.

Ministerieel besluit 28 april 2015 waarbij WinAr erkend werd als intergemeentelijke

onroerenderfgoeddienst (IOED).

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

Gemeenteraad 23 september 2019. Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Winar.

mededeling aan WinAr dat de gemeente Keerbergen akkoord is mee te stappen in de

intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst waar Bekkevoort, Haacht, Holsbeek en Rotselaar aldeel van uitmaken.

Gemeenteraad 25 november 2019. Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Winar.

verlenging projectvereniging, wijziging statuten, beleidsplan en financieel voorstel.

College burgemeester en schepenen 3 januari 2020: Winar: actualisatie erkenningsaanvraag.

Gemeenteraad 28 september 2020. Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst WinAr:

aanduiding stemgerechtigd en adviserend lid raad van bestuur.

College burgemeester en schepenen 3 juni 2021: Omgeving en Economie - Goedkeuring afsprakennota 2021 - 2026 tussen IOED WinAr en de gemeente Keerbergen - v. 2.1

Financiële gevolgen

Dienstjaar

2022-2023-2024

Actie

De gemeente neemt een voorbeeldfunctie op voor het behoud en beheer van haar onroerend erfgoed en integreert deze in beslissingen en plannen.

Budgetartikel

6142402/07290 Werkingskosten – onderhoudscontracten erfgoed/ Overig beleid inzake het erfgoed.

Uitgave

€ 9.000,00, waarvan:

- in 2022: € 3.000,00

- in 2023: € 3.000,00

- in 2024: € 3.000,00

Visum financieel directeur

Visum niet vereist

Gunstig advies verleend op 9 december 2021, de bedragen zijn ingeschreven in het meerjarenplan dat ter goedkeuring wordt voorgelegd op de gemeenteraad van 20 december 2021.

Visumtoets zal gebeuren bij elk individueel dossier.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 15 ja-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Benno Daemen, Guy Kestens, Leen Van Dun, Anne-Lien Convents, Isabel Goutière en Doreen Iwens)

bij 7 onthoudingen (Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Maarten Gabriels en Lena De Clippeleer)

 

Enig artikel.

De gemeenteraad gaat akkoord met de aansluiting van vastgesteld en niet-vastgesteld bouwkundig erfgoed bij Monumentenwacht en keurt het reglement goed.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Punt bijlagen/links GR20211220 agendapunt 14 Gemeentelijk reglement monumentenwacht MOWA.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

15. Jeugdverenigingen: subsidieverdeling

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het gemeentebestuur heeft volgende basis- en werkingssubsidie voorzien voor de jeugdverenigingen:

  1. Basissubsidie (€ 2.930,99)
    De verdeling gebeurt evenredig:
    Chiro: € 976,99;
    KlJ: € 976,99;
    Scouts: € 976,99.
     
  2. Subsidie voor jeugdwerkinitiatieven (€ 20.500,00)
    De verdeling gebeurt op basis van de ingediende subsidiedossiers:

Chiro: € 7.220,72

KLJ: € 6.029,84

Scouts: € 7.249,44

 

De jeugdraad heeft bovenstaande subsidieverdeling besproken en verleent hierover positief advies.

 

Advies

Goedkeuring.

 

Juridische grond

Wet 29 juli 1991. Motiveringsplicht bestuurshandelingen.
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017. Artikels 326 tot en met 341. Bestuurlijk toezicht.
Gemeenteraadsbeslissing 25 maart 2019. Vaststelling voorwaarden dagelijks bestuur.

Financiële gevolgen

Dienstjaar

2021

Actie

 

Budgetartikel

6491200/07500 + 6491210/07500

Subsidie JWBP jeugd + Subsidie jeugdverenigingen/jeugd

Uitgave

€ 23.430,99

Visum financieel directeur

Visum vereist en aangevraagd op 2 december 2021

Visum werd verleend op 7 december 2021.

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Artikel 1.

De gemeenteraad verdeelt de basissubsidie aan de jeugdverenigingen als volgt:

       Chiro: € 976,99;

       KlJ: € 976,99;

       Scouts: € 976,99.

Artikel 2.

De gemeenteraad verdeelt de subsidie aan de jeugdwerkinitiatieven als volgt:

       Chiro: € 7.220,72;

       KLJ: € 6.029,84;

       Scouts: € 7.249,44.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

16. Subsidie 11.11.11 actie

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Door de COVID pandemie zijn er geen specifieke lokale acties georganiseerd in kader van 11.11.11.

Als bestuur hebben we in ons budget wel een bedrag ingeschreven van 3.000 euro voor verdeling onder de 3 erkende ontwikkelingsorganisaties van Keerbergen met name :

 

't Mayakind van nu;

Football Club Acadamy Noah;

Zuster De Weerdt.

 

Advies

Goedkeuring met de verdeling van het budget.

 

Juridische grond

Wet 29 juli 1991. Motiveringsplicht  bestuurshandelingen.

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017. Artikels 326 tot en met 341. Bestuurlijk toezicht.

Gemeenteraadsbeslissing 25 maart 2019. Vaststelling voorwaarden dagelijks bestuur.

Financiële gevolgen

Dienstjaar

2021

Actie

 

Budgetartikel

6491660/01600

Subsidie "ontwikkelingssamenwerking"/Hulp aan het buitenland

Uitgave

€ 3.000,00

Visum financieel directeur

Visum vereist en aangevraagd op 2 december 2021.

Visum werd verleend op 7 december 2021.

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Enig artikel.

De gemeenteraad keurt de verdeling van de subsidie voor internationale samenwerking goed. De 3 erkende ontwikkelingsorganisaties - 't Mayakind van nu, Football Club Acadamy Noah, Zuster De Weerdt - ontvangen elk € 1.000,00.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

17. Toegevoegd punt: Uitpas Keerbergse inwoners (vraag gesteld door raadslid Kestens)

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Motivatie

Naar aanleiding van de inleefweek armoede, waarbij een 20-tal inwoners van Keerbergen gevraagd werd gedurende een week met 60 euro te overleven, zal ik de volgende paar maanden hierover toegevoegde punten op de GR brengen. Mensen in armoede vallen letterlijk uit de boot. Door de meest uiteenlopende omstandigheden valt van de een of de andere dag hun netwerk weg en moeten ze voor alles en nog wat een beroep doen op het OCMW. Deelnemen aan cultuur wordt bijvoorbeeld een groot probleem. Als zo iemand naar een concert, lezing… in Den Bussel wil gaan, moet hij/zij altijd via het OCMW passeren om hiervoor geld te vragen. Dat wordt dan wel toegestaan, maar je moet iedere keer je schaamte overwinnen van ‘ik kan dit niet betalen’ en ‘is dit wel een verantwoorde uitgave?’ Daarom dit voorstel tot beslissing aan het bestuur.

 

Voorstel

  1. Voer voor de activiteiten in Den Bussel een vrijetijdskaart in (VTK)* zoals de Zwaneberg doet in Heist-op-den-Berg, waar iemand met zo’n pas 20 % van het ticket betaalt 

OF

  1.  Sluit met Keerbergen aan bij de UITPAS, die dezelfde financiële voorwaarden biedt, maar als pas niet direct herkenbaar is als een speciale pas voor mensen in armoede. Je moet je daar als gemeente wel voor inschrijven** en de eerstvolgende ronde hiervoor is april 2022. De pas zal dan waarschijnlijk gebruikt kunnen worden vanaf volgend seizoen. De mensen van de uitpas zijn bereid om met het gemeentebestuur te komen praten over de vele mogelijkheden van de UITPAS. (www.publiq.be/uitpas) Contacteer Wim D’Haeyer: tel. 02/5511871 of wim@publiq.be

 

(*Vrijetijdskaart Zwaneberg)

Deze kaart heeft als doel kinderen, jongeren en volwassenen uit Heist-op-den-Berg met een zeer bescheiden inkomen en kinderen en volwassenen met een handicap de kans te geven ook actief deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten in Heist-op-den-Berg. De Vrijetijdskaart geeft recht op een korting van 80 % op vrijetijdsactiviteiten in de gemeente. In CC Zwaneberg krijgen Vrijetijdskaarthouders een korting van 80 % op de basisprijs voor voorstellingen (maximum 10 per seizoen), cursussen, films ... De Vrijetijdskaart kan je aanvragen bij het OCMW.

 

(Aanvraagformulier voor aansluiten UITPAS in bijlage)

 

Ter stemming

We vragen dat de GR zich vandaag principieel uitspreekt voor de invoering in Keerbergen van een VTK of een UITPAS voor de mensen in armoede, minder validen…voor alle activiteiten in GC Den Bussel.

 

Advies

Ter bespreking.

 

BESLUIT

Hierop wordt volgend antwoord geformuleerd:

Schepen Marc Vangrunderbeeck bevestigt voorstander te zijn om een sociaal tarief mogelijk te maken waarbij er hier twee insteken zijn: ééntje vanuit de dienst welzijn dat zal toegelicht worden door schepen Liliane Goyvaerts; en ééntje vanuit de dienst vrije tijd.

De UiTPAS is reeds een aantal jaren geleden onderzocht door de dienst vrije tijd waarbij een omstandige uiteenzetting is gegeven geweest waarom de UiTPAS niet kan in onze gemeente. Deuitrol vraagt grote financiële inspanningen van het bestuur en voor alle vrijetijdslocaties moet er dan een vrijetijdspas worden aangekocht voor het sparen van die punten. Bij elke balie is een kaartlezer nodig; voor de gemeentelijke organisatie is dit nog doenbaar. Maar een eventuele uitbreiding naar verenigingen, private deelnemers of gelegenheidslocaties zoals de Molenfeesten, de schaatsbaan,… is dit niet zo evident. De punten via de UiTPAS geven ook korting, maar dan moet dit niet alleen geldig zijn voor gemeentelijke activiteiten, maar ook voor activiteiten die door verenigingen worden georganiseerd. Personen die recht hebben op het kansentarief betalen slechts 20 % van de reguliere kost; ook voor het aanbod van verenigingen en private ondernemingen. Het verschil dient dan te worden bijgepast door de organisator of de gemeente en dit is een enorme inspanning die geleverd moet worden. Voor het jaarlijkse lidmaatschap van een sportclub is dit ook geldig en ook dit is een grote financiële inspanning voor een vereniging.

Een mogelijk ander systeem zoals een vrijetijdskaart geniet wel de voorkeur van de dienst vrije tijd in samenwerking met de sociale dienst. Het systeem zoals dit gebruikt wordt in Heist-op-den-Berg kan zeker als inspiratiebron worden gebruikt, maar rekening houdend met de lokale context van Keerbergen. Voor jeugdactiviteiten geldt reeds een korting van 50 % op de deelnameprijs op basis van het belastbaar inkomen van de aanvrager. Voor het GC Den Bussel werden de afgelopen seizoenen tijdens de openingsperiodes voor de programmatie tickets aangekocht en verdeeld onder de kansengroepen door de sociale dienst. De gemeente is dus voorstander van een kansentarief.

 

Schepen Liliane Goyvaerts voegt eraan toe dat iedereen gewonnen is voor een specifiek tarief voor mensen met minder kansen toch de gelegenheid te geven om cultuur te beleven. Deze doelgroep mag zeker meer betrokken worden in het vrijetijdsaanbod. De sociale dienst is voorstander van een systeem vrijetijdsaanbod voor kansengroep dat werkbaar en niet te ingewikkeld is. Bijgevolg is een kansentarief zeker welkom voor deze doelgroep. De welzijnsschakel Komaraf is vragende partij voor deze vorm van participatie. In zekere mate wordt dit reeds deels onregelmatig en ongestructureerd toegepast: bijvoorbeeld er zijn 50 schaatstickets uitgedeeld, regelmatig worden tickets voor voorstellingen van toneelvereniging KAT verdeeld in de kansengroepen. Bijgevolg is een betere structuur met bruikbare en niet te ingewikkelde zaken steeds welkom.

 

Voorzitter Ann Schevenels gaat over tot de stemming over de principiële invoering van een systeem vrijetijdsaanbod voor kansengroepen dat door het college van burgemeester en schepenen concreet verder uitgewerkt zal worden. Het geformuleerde voorstel wordt unaniem goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

18. Toegevoegd punt: ondertekening intentieverklaring en toetreding tot Coalitie 30 - afbakening zone 30 (vraag ingediend door raadslid Kestens)

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Motivatie

N.a.v. de nieuwe plannen voor de herinrichting van de dorpskern kom ik nog even terug op het feit dat deze plannen weinig rekening houden met het STOP-principe en dat de herinrichting van de dorpskern voor meer in  plaats van minder gevaar voor fietsers en voetgangers zal zorgen. Zo  zouden er geen zebrapaden of oversteekplaatsen voor fietsers komen, omdat dixit schepen Eggers, de dorpsstraat een winkelwandelstraat wordt. Voor zover ik weet is in zo’n straat zelfs geen enkele auto toegelaten.

Maar we maken ons vooral zorgen om de zone 30 afbakening. Behalve in de schoolomgevingen, zal de dorpsstraat dus de enige straat zijn waar de snelheidslimiet 30 km per uur geldt. Volgens schepen Jens Eggers kan de 30 km per uur bijv. niet op de Oudstrijderslaan. Nochtans wordt dit de nieuwe, echte tweerichtings verkeersader van Keerbergen met op een afstand van nog geen km, een afslag naar het gemeenteplein, een uitrit van een gemeentelijke parking en van De Post, de weg naar het containerpark, het woonzorgcentrum, het kerkhof, Roosmarijn en met niet in het minst: een nieuwe uitgebreide standplaats voor bussen van De Lijn, met nog een andere bushalte, een hobbitpunt met deelauto’s, deelfietsen… Kortom alle OV en autoverkeer van en naar het centrum worden hier samengebald. 

Dit vasthouden aan de 50 km per uur is in strijd met de groeiende tendens in een aantal Vlaamse steden en dorpen, (de zogeheten Coalitie 30) om de zone 30 uit te breiden tot alle straten binnen de bebouwde kom bij gemengd verkeer’, ook dus met de ‘grijze wegen’ Dit zijn gebiedsontsluitingswegen waar ‘doorstromen’ en ‘uitwisselen’ worden gecombineerd en waar nu nog een limiet van 50 km/uur geldt.

 

Voorstel tot beslissing en ter stemming

Groen vraagt dat

- De Gemeenteraad erin toestemt dat Keerbergen toetreedt tot de Coalitie 30 en de intentieverklaring ‘uitbreiding Zone 30’ ondertekent.

 

- De gemeente bij de presentatie aan de bevolking van de hernieuwingsplannen van de dorpskern de uitbreiding van de zone 30 tot het hele centrum, ter tafel legt.

Met name:

* Stationstraat van Putsebaan tot Haachtsebaan

* Haachtsebaan van rotonde Tremelobaan tot Mechelbaan

* Haachtsebaan van Stationstraat tot Den Bussel

* Oudstrijderslaan van rotonde Lindenstraat - Tremelobaan tot kruispunt met Haachtsebaan en Mechelbaan

* Michielstraat

* Putsebaan van Haachtsebaan tot aan Kempenlaan

* Molenstraat van Kempenlaan tot Tremelobaan

 

Advies

Ter bespreking.

 

BESLUIT

Hierop wordt volgend antwoord geformuleerd:

Schepen Jens Eggers laat nakijken of er iets gebeurd is met de ingediende tekst en bijlagen van de vraagsteller. De schepen is geen voorstander voor een toetreding tot de Coalitie 30 om de volledige bebouwde kom om te vormen tot een zone 30. Enkele van de opgesomde straten zijn reeds een zone 30 want deze straten liggen in een schoolomgeving of zijn voorzien om omgevormd te worden tot zone 30 bij de heraanleg van het centrum. Zeker het stuk dorpsstraat vanaf de rotonde Lindenstraat-Tremolobaan tot aan de Mechelsebaan. Een aantal aangehaalde straten waren we reeds aan het onderzoeken zoals de Sint-Michielstraat, stukje Putsebaan vanaf de Haachtsebaan tot aan de Kempenlaan, ook het stukje Haachtsebaan aan het GC Den Bussel, de Stationsstraat tussen de schoolomgeving en het centrum. Deze straten lijken inderdaad in aanmerking te komen om tot zone 30 om te vormen.

De Oudstrijderslaan blijft echter een hoofdbaan rond het centrum en een verbinding tussen twee belangrijke verkeersaders van de Mechelsebaan en de Tremolobaan. Deze straat zal dus geen zone 30 worden. De andere vermelde straten worden wel weerhouden om te komen tot een homogene en duidelijk leesbare zone 30.

 

Voorzitter Ann Schevenels gaat vervolgens over tot de stemming over het ingediende voorstel. Het voorstel wordt niet goedgekeurd met 2 ja-stemmen (Guy Kestens en Doreen Iwens) en 20 neen-stemmen (Erik Moons, Marc Vangrunderbeeck, Robert Saviolo, Jens Eggers, Claire Segers, Liliane Goyvaerts, Ann Schevenels, Wouter Boncquet, Maria Verschoren, Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Benno Daemen, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Leen Van Dun, Maarten Gabriels, Anne-Lien Convents, Isabel Goutière en Lena De Clippeleer).

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

19. Mondelinge vraag: stand van zaken invoering gele container (vraag ingediend door raadslid De Clippeleer)

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Enige tijd geleden werd de huis-aan-huis ophaling gestart van papier en karton met de gele container.

Ik had graag geïnformeerd naar de eerste resultaten van de invoering hiervan.

 

- Is er een meerophaling in ton  tijdens de HAH ophaling papier en karton?( opbrengst voor de gemeente)

- Is er op het containerpark een minder binnengebrachte papierfractie? ( opbrengst voor Ecowerf)

- Is er een daling waarneembaar van het aantal bezoekers per dag op het recyclagepark? ( Positief effect op de uitbating van het RP  Keerbergen)

 

Advies

Ter bespreking.

 

BESLUIT

Hierop wordt volgend antwoord geformuleerd:

Schepen Claire Segers kan niet alle resultaten geven want Ecowerf gaat later nog een evaluatie maken en terugkoppeling geven. De gemeente Keerbergen heeft een aansluitingspercentage van 86,9 % waarbij het gemiddelde van alle aangesloten gemeenten van Ecowerf die gele containers aanbieden, 89 % bedraagt. De aanbieding huis-aan-huis is in 2021 ongeveer 6 % gestegen en daarentegen is het bezoek aan het containerpark gedaald met 5 % waarbij het gemiddelde voor Ecowerf een daling van 2 % bedraagt. De daling in het bezoek aan het containerpark is niet enkel toe te schrijven aan de invoering van de gele container. De tonnages worden later meegedeeld door Ecowerf na de voorziene evaluatie.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van GR van maandag 20 december 2021.

 

20. Mondelinge vraag: vrijhouden van fietspaden (vraag ingediend door raadslid Iwens)

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Motivatie

Voor de 4de en laatste keer binnen mijn mandaat wil ik het over onze fietspaden hebben. ( april 2019, september 2020, januari 2021)

In het kader van klimaatadaptatie ( burgemeestersconvenant) en zoals beschreven op blz.7 van het MJP, is het toch de bedoeling om, onder andere, zo veel mogelijk mensen op de fiets te krijgen.

Fietsers onder ons weten dat het geen sinecure is om tijdens de piekuren veilig op je bestemming aan te komen en nog minder in deze tijd van het jaar, waarbij het meestal nog niet licht is of al vroeg donker.

Daarom moet zeker nu, nog meer dan anders, aandacht besteed worden aan veilige, vrije fietspaden zonder onverwachte obstructies.

Fietspaden worden vaak geblokkeerd door werfvoertuigen, waarvan er tegenwoordig veel zijn in onze gemeente , koeriers , tuinaannemers, ….e.a. , waardoor fietsers de baan op moeten, wat tot zeer gevaarlijke situaties leidt.

Hoewel we zeer veel van bomen houden, kunnen fietspaden op sommige plekken toch vettig en spekglad zijn door opgehoopte natte bladeren. (# laatzeliggen, maar een fietspad lust geen humus).

In afwachting van een echt plan van aanpak om alle fietsknelpunten in onze gemeente veiliger te maken, want we lezen in het MJP dat de kredieten hiervoor zijn ingeschreven, maar nog steeds niet gekoppeld zijn aan een actieplan, is het belangrijk om de bestaande fietspaden goed vrij te houden.

 

Vraag

- Wij vragen controles en handhaving op voertuigen, die op een fietspad parkeren. Controles op werven, die de mogelijkheid hebben om op de werf plaats vrij te maken voor hun voertuigen en leveranciers.

- Wij vragen dat bladeren in de herfst tijdig en op regelmatige basis geveegd worden en vooral het prioritair vrijmaken van gevaarlijke kruispunten.

 

Advies

Ter bespreking.

 

BESLUIT

Hierop wordt volgend antwoord geformuleerd:

Schepen Jens Eggers deelt de bezorgdheid voor de veiligheid van fietspaden. In de herfst gebeurt het dat alle bladeren van de bomen vallen op een paar dagen tijd. De enige gemeentelijke veegwagen moet deze tonnen aan bladeren opruimen. Om een voorbeeld te geven: 500 m Tremelobaan bladeren vegen betekent reeds een volle veegwagen. Het gaat hierover enorme volumes bladeren en dit betekent ook dat om dit alles op te vegen dit geruime tijd kost. Onze grote invalswegen met hun fietspaden hebben prioriteit.

Er wordt inderdaad vastgesteld dat het parkeren op fietspaden de laatste jaren is toegenomen en zeker in de omgeving van werven. Daarom wordt er in de laatste omgevingsvergunningen

en zeker in de schoolomgevingen, voorwaarden opgelegd waarbij er geen leveringen en werfverkeer mogen gebeuren bij de start en het einde van de school. Dit rendeert want als aannemers die zich hieraan niet houden hierop worden aangesproken, resulteert dit duidelijk in een verbetering van de situatie. Voor andere werven is dit een blijvend aandachtspunt en de politiediensten wijzen er de aannemers bij parkeren op fietspaden op dat er ofwel dient geparkeerd te worden op de rijbaan ofwel op de werf zelf. Maar de politiediensten kunnen niet overal zijn en niets belet ons om bij verkeerd geparkeerde werfvoertuigen de aannemer hierop aan te spreken ofwel om de politie te contacteren.

Ook het charter werfverkeer zoals opgenomen in het bestek van de dorpsstraat vermeldt een aantal voorwaarden die de aannemer dient te respecteren. Eén van de volgende zittingen van de gemeenteraad gaat de toetreding tot het charter van het werfverkeer geagendeerd worden. Zulk charter is afgesloten met de confederatie bouw als vertegenwoordiger van de aannemers.

 

Publicatiedatum: 20/02/2024