Notulen RMW op maandag 27 maart 2023

 

Aanwezig:

Ann Schevenels, voorzitter

Erik Moons, voorzitter vast bureau

Robert Saviolo, Jens Eggers, Wouter Boncquet, Benno Daemen, Liesbeth Claesen, schepenen

Maria Verschoren, Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Leen Van Dun, Maarten Gabriels, Anne-Lien Convents, Isabel Goutière, Guy Kestens, Mathias Hauben, Rocco Van Hove, Dirk De Lobel, Maurice Jacobs, raadsleden

Luc De boeck, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Jelle Allaerts, raadslid

 

Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 maart 2023.

 

1. Notulen 27 februari 2023

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

De notulen van de openbare vergadering van 27 februari 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Advies

Goedkeuring.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017. Artikel 32 en 74.

 

BESLUIT

Stemming op naam:

Met 13 ja-stemmen (Erik Moons, Robert Saviolo, Jens Eggers, Wouter Boncquet, Benno Daemen, Liesbeth Claesen, Ann Schevenels, Maria Verschoren, Leen Van Dun, Anne-Lien Convents, Isabel Goutière, Rocco Van Hove en Maurice Jacobs)

bij 9 onthoudingen (Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Maarten Gabriels, Guy Kestens, Mathias Hauben en Dirk De Lobel)

 

Enig artikel.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de openbare vergadering van 27 februari 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 22/02/2024
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 maart 2023.

 

2. Deontologische commissie

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

Door een wijziging van het decreet over het lokaal bestuur (hierna: DLB) moeten vanaf 2 maart 2023 alle lokale besturen die nog geen deontologische commissie hebben er een oprichten. Dat moet zowel in de gemeente als in het OCMW.

 

Deze decreetswijziging houdt in dat:

        de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk een deontologische commissie moeten oprichten;

       de deontologische codes van zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn regels moeten bevatten over de deontologische commissie, meer bepaald over de:

 

  ○ samenstelling;

  ○ werking;

  ○ bevoegdheid.

 

De deontologische commissie van de gemeenteraad en die van de raad voor maatschappelijk welzijn bestaan beiden minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad. Hoewel het juridisch verplicht is dat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn een aparte commissie moet hebben, is het aangeraden om deze maximaal op elkaar af te stemmen. Dit komt immers de duidelijkheid, de expertise van de leden en de praktische werking ten goede. Om die reden opteren we ervoor om beide commissies samen te stellen uit dezelfde mensen met dezelfde bevoegdheden en werkingsregels.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft op 22 juni 2020 een deontologische code goedgekeurd waar reeds een hoofdstuk naleving en handhaving van de deontologische code was opgenomen in de artikels 34 tem 40. Deze zullen vervangen worden door de artikels 34 tem 42. De artikels 41 tem 58 blijven inhoudelijk onveranderd, maar worden door de invoering van de nieuwe regels van de deontologische commissie genummerd als de artikels 43 tem 60.

 

Inzake samenstelling van de commissie is het voorstel als volgt:

Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de raad voor maatschappelijk welzijn, aangevuld met de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn die toegevoegd wordt en ook voorzitter is van de deontologische commissie.

Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie. De algemeen directeur wordt ook toegevoegd aan de deontologische commissie en treedt op als secretaris.

Buiten de minimale verplichtingen heeft de decreetgever geen specifieke bepalingen opgelegd over de samenstelling van de commissie zodat het ook toegelaten is om vanuit de fractie niet raadsleden voor te dragen als lid.

 

Elke fractie wijst het mandaat in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Indien er voordrachten ontvangen worden voor meer dan één fractielid als lid van de commissie, dan beslist de raad. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen een ander lid aan te duiden door middel van een schrijven aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur.

 

Vanuit de fracties werden volgende kandidaturen ingediend:

Open VLD: Claire Segers;

N-VA : Geert Vueghs;

CD&V: Rocco Van Hove;

Groen: Myriam Servranckx.

 

Advies

Goedkeuring wijziging deontologische code van de raad voor maatschappelijk welzijn met betrekking tot de werking van de deontologische commissie.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017 en wijziging van 3 februari 2023.

 

BESLUIT

Met algemene stemmen.

 

Artikel 1.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenstelling van de deontologische commissie goed:

Voorzitter: voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn Ann Schevenels;

Voor Open VLD: Claire Segers;

Voor N-VA: Geert Vueghs;

Voor CD&V: Rocco Van Hove;

Voor Groen: Myriam Servranckx;

Secretaris: algemeen directeur Luc De boeck.

 

Artikel 2.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de deontologische code voor lokale mandatarissen, als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed.

 

Publicatiedatum: 22/02/2024
Punt bijlagen/links RMW20230327 agendapunt 2 Deontologische commissie.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van RMW van maandag 27 maart 2023.

 

3. Subsidieretentie: samenwerkingsovereenkomst OCMW/Wooninfopunt/Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

MOTIVERING

Feiten en context

De provincie Vlaams-Brabant lanceerde in 2022 een oproep "subsidieretentie" waarbij elk lokaal bestuur maximum 10 woningen via dit systeem kon subsidiëren voor de renovatie ervan.

Het vast bureau van 30 juni 2022 stemde in met de aanvraag tot deelname aan de open oproep "subsidieretentie" van provincie Vlaams-Brabant voor een totaal van 5 woningen.

 

De provincie Vlaams-Brabant beoogt met deze subsidieretentie:

       ten eerste het verbeteren van de veiligheid;

       ten tweede het comfort in de woning;

       en ten derde een betere energieprestatie te realiseren.

Noodkopers en noodeigenaars, vaak eenoudergezinnen of ouderen met een laag inkomen, beschikken dikwijls niet over de nodige financiële middelen om de investeringen, noodzakelijk om hun woningen futureproof te renoveren, te pre-financieren. Bovendien ontbreekt bij deze doelgroepen ook dikwijls administratieve kennis en technisch inzicht. 

 

Om de woningen van deze doelgroep kwaliteitsvol, veilig, gezond en duurzaam te maken gebruiken we het concept van subsidieretentie. Dit is een lening met uitgestelde terugbetaling die de provincie ter beschikking stelt via het OCMW aan haar inwoners.

Concreet krijgt het OCMW een lening van de provincie van € 30.000,00 per woning (terugvorderbaar) en stelt het OCMW hiervoor een terugvorderbare toegestane lening toe (€ 30.0000,00 per woning aan eigenaar- bewoners voor het uitvoeren van noodzakelijke renovatiewerken aan hun woning. De facturen worden door het OCMW rechtstreeks uitbetaald aan de uitvoerende aannemers. 

Het bedrag dient pas terugbetaald te worden wanneer de eigenaar de woning niet meer zelf bewoond. Het combineren met andere financieringssystemen wordt mogelijk. Deze prefinanciering, gekoppeld aan een renovatieplan met prioriteiten, wordt aangevuld met sociale en technische ondersteuning gedurende het volledige renovatietraject.

 

Het budget kan pas ter beschikking gesteld worden van de woning wanneer de gebruiker akkoord gaat met de overeenkomst en de hypotheekname ter waarde van het ter beschikking gesteld budget en akkoord is met het voorgesteld renovatieplan. Dit laatste zal ter bevestiging ondertekend worden door de gebruiker. De terugbetaling, gepaard aan een nominatieve meerwaarde, gebeurt na vervreemden van de woning.

 

Subsidieretentie gaat uit van de samenwerking tussen het OCMW, het lokale wooninfopunt (WIP) en de dienst wonen van de provincie Vlaams-Brabant.

Dit draaiboek zal gebruikt worden voor alle projecten subsidieretentie 2022 waarvoor de provincie Vlaams Brabant zowel de renovatiebegeleiding als het renovatiebudget voorziet.

 

De samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW, het lokale wooninfopunt en de provincie Vlaams-Brabant is gekoppeld aan deze beslissing.

 

Advies

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.
  

Financiële gevolgen

Dienstjaar

2023

Actie

 

Budgetartikel

Ontvangst lening provincie:

1740201/00400 Subsidierententielening/ transacties in verband met de openbare schuld

 

Uitgave toegestane lening verbouwer-eigenaar:

2903209/09300 Subsidierentielening/ sociale huisvesting

 

Uitgave hypotheek

6142200/09300 Kosten voor wettelijke formaliteiten maatschappelijke dienst/ Sociale huisvesting

Uitgave en ontvangst

€ 150.000,00 ontvangst lening provincie en € 150.000,00 uitgave toegestane lening.

€ 2.000,00 uitgave voorzien voor hypotheekname

 

Nota: de terugbetaling zal maar gebeuren nadat het pand wordt verkocht. De trigger tot terugbetaling is de verkoop van het pand, waarbij we als hypotheeknemer worden aangeschreven. De financiële gevolgen van deze terugbetaling zijn niet weergegeven in dit dossier.

Visum financieel directeur

Visum niet vereist

De ontvangen lening van de provincie en de toegestane lening aan de renovatie-eigenaar resulteren niet in een uitgaande nettokasstroom waardoor dit niet visumplichtig is. De kosten voor de hypotheek blijven onder de € 5 .000,00 en zijn bijgevolg ook uitgesloten van de visumtoets.

 

BESLUIT

Enig artikel.

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst tussen het OCMW, het Wooninfopunt en de Provincie Vlaams-Brabant in het kader van de subsidieretentie.

 

Publicatiedatum: 22/02/2024