Besluitenlijst GR op maandag 25 april 2022

 

Aanwezig:

Ann Schevenels, voorzitter

Erik Moons, wnd. burgemeester

Robert Saviolo, Jens Eggers, Wouter Boncquet, Benno Daemen, Liesbeth Claesen, schepenen

Maria Verschoren, Dominick Vansevenant, Frank Van Nuffelen, Johan Segers, Jelle Allaerts, Greet Van Camp, Lisa Van den Dries, Leen Van Dun, Maarten Gabriels, Isabel Goutière, Guy Kestens, Mathias Hauben, Rocco Van Hove, Dirk De Lobel, Maurice Jacobs, raadsleden

Luc De boeck, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Anne-Lien Convents, raadslid

 

Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

1. Notulen 28 maart 2022

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 28 maart 2022 goed.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

2. Intentieverklaring vaccinatiecampagne

 

De gemeenteraad stemt in met de intentieverklaring tot samenwerkingsovereenkomst vaccinatiecentrum Rotselaar afgesloten tussen ELZ Leuven Noord en de lokale besturen van Rotselaar, Holsbeek, Tremelo, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

3. Tweede pensioenpijler contractuelen: toetreding tot OFP PROLOCUS

 

Artikel 1. Er wordt kennis genomen van en ingestemd met:

 de beheersovereenkomst en het financieringsplan ( algemeen luik en luik VVSG) via de toetredingsakte van OFP PROLOCUS.

 Het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement met een basisbijdrage van 3 % en vorming van een MIPS-groep tussen gemeente en OCMW Keerbergen.

Er wordt kennis genomen van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten.

Artikel 2. Er wordt beslist om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS (Afzonderlijk vermogen VVSG), en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP PROLOCUS.

Artikel 3. Er wordt ingestemd met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP PROLOCUS.

Artikel 4. De pensioentoezegging bedraagt 3% van het pensioengevend loon.

Het bestuur vormt samen met gemeente Keerbergen en met OCMW Keerbergen een zogenaamde MIPS-groep.

Artikel 5. Erik Moons, wnd. burgemeester, wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus.  Schepen Benno Daemen wordt aangeduid als vervanger van voorgaande indien hij niet aanwezig kan zijn.

Artikel 6. Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

4. Raamcontract VERA

 

Artikel 1. De gemeenteraad neemt hierbij kennis dat de opdracht “Raamovereenkomst ICT-, Audiovisueel- en Netwerk materiaal 20210/004” via VERA als aankoopcentrale met aanvullende aankoopactiviteiten voor lokale overheden in de provincie Vlaams-Brabant werd toegewezen aan: Centralpoint België N.V., Nieuwlandlaan 111, 3200 Aarschot voor perceel 1 – ICT materiaal.

Artikel 2. De looptijd van het raamcontract van de opdracht in artikel 1 bedraagt 48 maanden met ingang op 17 maart 2022 vermeld in de schriftelijke toewijzingsbrief.

Artikel 3. Eventuele aankopen kaderend in dit raamcontract zullen worden uitgevoerd via de bestelprocedure uitgewerkt door VERA.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

5. Arbeidsreglement gemeentelijke basisschool versie 2 april 2022

 

De gemeenteraad keurt het arbeidsreglement versie 2 april 2022 voor personeelsleden (onderwijzend en administratief) in dienst van de gemeentelijke basisschool goed.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

6. School: aankoop digitale schoolborden: bestek

 

De gemeenteraad keurt de procedure en het bestek voor de aankoop van 14 nieuwe digitale schoolborden met touchscreen voor de gemeentelijke basisschool goed.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

7. Verzoekschrift: uitvoering RUP Hart van Keerbergen

 

Enig artikel.

De gemeenteraad stemt in met volgend antwoord op het verzoekschrift:

Het gemeentelijk RUP werd opgesteld nadat de sportsite werd opgericht en aangelegd. Sindsdien werd op de sportsite geïnvesteerd , denk maar aan de heraanleg van het grasveld als kunstgrasveld, de bouw van de gympies en de renovatie van dak en kleedkamers van blok A op de site. Bewijs dat de site goed gebruikt wordt en bijdraagt tot het sportieve imago van onze gemeente.

Een volgende stap omvat de heraanleg van de buitenruimte van de site.

Hiervoor werd in zitting van 22 februari 2021 door de raad van bestuur van het AGB Keerbergen het dossier goedgekeurd voor de aanstelling van een ontwerper voor de opmaak van een herinrichtingsplan voor de sportsite. De bedoeling is om een beweeg- en sportvriendelijke publieke ruimte te creëren, die open en integraal toegankelijk is en waarbij rekening gehouden wordt met de veiligheid en het voorkomen van overlast.

Het participatieproject dat onderdeel vormt van de studie-opdracht, is momenteel lopende. Concreet is er hiervoor een plan opgesteld om hier een maximale respons op te krijgen vanuit verschillende invalshoeken .

Zo zal deze enquête verspreid worden naar:

● de verenigingen: de clubbestuurders van alle verenigingen in Keerbergen krijgen via mail de link naar de enquête voor verenigingen. Hierin worden de huidige en toekomstige noden en wensen van de verenigingen bevraagd, zowel op het sportcomplex Keerbergen als daarbuiten.

● de scholen gelegen in Keerbergen: de directie van de scholen krijgen via mail de link naar de enquête voor scholen. Zowel de scholen die momenteel gebruik maken van de sportinfrastructuur als de scholen die nog geen gebruik maken van de infrastructuren worden bevraagd.

● alle gebruikers en omwonenden : alle gebruikers van het sportcomplex Keerbergen, omwonenden van het sportcomplex en alle inwoners van Keerbergen zullen uitgenodigd worden tot het invullen van de enquête voor gebruikers. De link naar de enquête komt op de website www.keerbergen.be/keerbergenbeweegt.

De resultaten van deze bevraging zullen deze zomer verwacht en verwerkt worden waarna er op 28 september een publiek terugkoppelingsmoment is voorzien.

Wanneer dit is vastgelegd, kan overgegaan worden tot de opmaak van het uitvoeringsdossier voor de heraanleg parking, voet- en fietspaden doorheen de site en de vergroening (timing oktober - december 2022) .

Deze vergroening zal uiteraard rekening houden met de voorschriften van het RUP, waarbij er specifiek aandacht zal besteed worden aan de aangelegde taluds. Gezien er hiervoor al een budget is voorzien zullen we hier uiterlijk in het najaar reeds de nodige aanplantingen aan te brengen.

Als bestuur zullen we er voor zorgen dat de opgenomen verplichtingen van het RUP zullen worden uitgevoerd . Op basis van de resultaten van de bevraging hopen we te komen tot  nog betere resultaten zowel inzake groenvoorzieningen als inzake aanpak van omgevingshinder.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

8. Werken centrum: operationalisering veldwerk/opgraving Gemeenteplein Keerbergen bestek

 

De gemeenteraad keurt het bestek voor de uitvoering van het nodige archeologisch veldwerk/opgravingen goed.

Het college van burgemeester en schepenen kan deze opdracht gunnen na het voeren van een mededingingsprocedure met onderhandeling.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

9. Ontwerper verbetering fietsinfrastructuur: bestek

 

Artikel 1.  De gemeenteraad keurt het bestek voor de aanstelling van een ontwerper fietsinfrastructuur goed.

Artikel 2. Het college van burgemeester en schepenen kan deze opdracht gunnen na het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

10. Antwoord verzoekschrift: verkeerssituatie Haachtsebaan/Hansbrug

 

De gemeenteraad stemt in met het aangepast geformuleerde antwoord op het verzoekschrift.

De aangehaalde problematiek van deze inwoner is niet nieuw, noch voor de burger, noch voor de administratie en noch voor het bestuur. De specifieke vragen die gesteld werden zijn knelpunten die inderdaad wijzen op een moeilijke toestand, maar ook moeilijk op te lossen. Het verzoekschrift richt zich specifiek op situaties op de Haachtsebaan, maar ook elders in onze gemeente zijn er nog problemen die onze aandacht verdienen.

Deze problematiek is niet alleen eigen aan onze gemeente maar doet zich op veel plaatsen voor in Vlaanderen. Steeds meer en meer doen hun verplaatsingen te voet of met de fiets en we merken dat niet overal onze wegeninfrastructuur hieraan aangepast is.

In het verleden werden de aangehaalde punten reeds bestudeerd en werd er bijvoorbeeld voor het kruispunt Haachtsebaan – Piervenshoek een voorstel uitgewerkt waarbij de fietsers werden weggeleid van het kruispunt en waar de fietsoversteek met verkeerslichten werd georganiseerd. In dezelfde studie werden trouwens op nog andere plaatsen teruggegrepen naar verkeerslichten als mogelijke oplossing.

Dergelijke structurele ingrepen zijn zeker te verkiezen boven het louter aanbrengen van zebrapaden en/of fietsoversteken zonder structurele ingrepen. Dit kan immers zelfs leiden tot het creëren van een vals gevoel van veiligheid. Recent kregen we nog een advies van de politie over een andere situatie in onze gemeente waarbij ze stelden dat als bepaalde factoren ongunstig zijn (bvb. verkeersintensiteit, zichtbaarheid, de inrichting van de weg), voetgangers (of fietsers) immers het gevoel krijgen dat ze door aanbrengen van een zebrapad veilig kunnen oversteken, terwijl de locatie, de zichtbaarheid eigenlijk niet optimaal zijn. Op zulke locaties verkiest de wegbeheerder best om geen oversteekplaats aan te leggen tenzij er beduidend infrastructurele aanpassingen mee gepaard gaan.

Wat de twee anderen aangehaalde punten betreft is de toestand van de huidige infrastructuur zeker determinerend. Zo zal een brug immers altijd door zijn structuur een zekere beperking van de zichtbaarheid met zich meebrengen, waarbij in sommige andere gemeenten gewerkt wordt met druklichten.

Het moeilijkste kruispunt dat is aangehaald is de buurt van het restaurant Maison Belge, waarbij door de indiener van het verzoekschrift zelf wordt aangegeven dat er geen veilige alternatieven zijn. Een combinatie van de bocht en de verschillende straten die op dit kruispunt uitgeven maken dat zelfs het plaatsen van verkeerslichten niet evident is. Totale herinrichtingen vergen dan weer de nodige onteigeningen wat de snelle aanpak van een dergelijke dossier niet bevordert.

Wat de drie aangehaalde dossiers betreft merken we dat vaak verkeerslichten als oplossing wordt gesuggereerd. Dergelijke voorstellen kunnen echter ook op andere plaatsen in de gemeente worden voorgesteld zodat dit in een globaal plan moet worden gezien waarbij zowel de veiligheid van de zachte weggebruiker als de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer de nodige aandacht moet krijgen.

Feit dat we niet onmiddellijk concrete antwoorden bieden op de gestelde vragen of projecten kunnen voorleggen betekent niet dat we als bestuur niets kunnen of niets willen doen. Op de gemeenteraad van april 2022 is het bestek voorgelegd voor het aanduiden van een ontwerper voor een aantal infrastructuurwerken qua fietspaden in onze gemeente, waarbij zeker de nodige aandacht zal besteed worden aan de schoolroutes. Ook de aangehaalde pijnpunten zullen aan deze opdracht worden toegevoegd. Verder werken we momenteel zowel in de buurt van het Hinkelpad als het atheneum aan projecten van veilige schoolomgevingen. Daarnaast zal ook de aanleg van de fietsbrug over de Dijle een belangrijke verbetering zijn qua verkeersveiligheid zowel voor de recreant als …. (zie verder link: https://www.keerbergen.be/file/download/11223/996CF0F5CB4341DE2CDF923E0F9208F7).

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

11. V.030/21 - OMV_2021192858 - aanvraag verkavelen van gronden Lozenhoekstraat-Korenbloemweg ZN - vaststelling wegtracé

 

De gemeenteraad beslist de zaak van de wegenis in deze verkavelingsaanvraag goed te keuren.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

12. Stand van zaken opvang vluchtelingen Oekraïne

 

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

13. Verdeling van de stemrechten voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij

 

Artikel 1. De gemeenteraad stelt voor om de stemrechten van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij, te verdelen op basis van volgende criteria: de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente en de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente.

Artikel 2. Deze beslissing wordt aan de provinciegouverneur bezorgd en aan de Vlaamse minister van wonen via het mailadres woonmaatschappij@vmsw.be.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

14. Toegevoegd punt: Duurzame investeringen van het  OFP Prolocus (vraag ingediend door raadslid De Lobel)

 

Motivering

De gemeente Keerbergen is bij het opstellen van haar meerjarenplan uitgegaan van de Sustainable Development Goals (SDG), in het Nederlands de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.  Dit streven naar duurzaamheid moet ook blijken uit het beheer van de gemeentelijke financiën. Onze investeringen mogen niet schadelijk zijn voor mens en planeet.

Wij willen er daarom nadrukkelijk op aandringen dat - bij de concrete uitwerking van de nieuwe tweede pensioenpijler voor contractanten van lokale besturen via OFP Prolocus - ondubbelzinnig rekening wordt gehouden met onze bekommernis om ecologisch duurzaam, fossielvrij en sociaal te beleggen.

En dit bij alle stappen:

● de verklaring inzake beleggingsbeginselen,

● het vastleggen van het algemene beleggingsbeleid en het specifieke beleggingsbeleid voor elk afzonderlijk vermogen door de Raad van Bestuur en het toezicht op de uitvoering daarvan,

● de voorstellen van en het toezicht op de vermogensbeheerders door het Beleggingscomité, de uitvoering en rapportering door de vermogensbeheerders.

Wij vragen dan ook dat het OFP Prolocus de fondsen die het toevertrouwd krijgt, gebruikt om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren. In het bijzonder: SDG 7 (Betaalbare en duurzame energie), SDG 8 (Waardig werk), SDG 11 (Duurzame steden en gemeenten), SDG 13 (Klimaatactie), SDG 14 (Leven in het water), SDG 15 (Leven op het land) en SDG 16 (Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten).

Vraag

Groen vraagt dat het bestuur van Keerbergen er bij het OFP Prolocus op aandringt enkel te investeren in duurzame beleggingen (uitsluitend ecologisch duurzaam, fossielvrij en sociaal).

Groen stelt voor dat de GR aan onze vertegenwoordiger de opdracht geeft om deze duurzame boodschap over te maken aan bestuurders en de beheerders van het OFP Prolocus. Stemming gevraagd.

Wijdt hieraan een bespreking: waarnemend burgemeester Erik Moons verwijst naar het reeds in deze zitting behandelde agendapunt 3 en de bijhorende documenten waaruit een aantal beleggingsbeginselen worden vooropgesteld.  Het voorzichtigheidsprincipe is het eerste waarbij het geld van de medewerkers moet belegd worden in financieel gezonde bedrijven en een dergelijk pensioenfonds kiest voor veilige en weinig risicovolle beleggingen.  Daarnaast wordt op verschillende plaatsen in de documenten verwezen naar zogenaamde ESG (Environment, Social, Governance)-criteria die door de vermogensbeheerder moeten gehanteerd worden.  Dit fonds, waarbij gemeenten en steden zijn aangesloten,  hecht veel waarde aan de duurzaamheid in de beleggingen.  Het eerste en logische beginsel blijft de risicobeheersing zodanig dat de kapitalen van de lokale besturen op een veilige manier belegd worden, maar binnen de keuzes voor beleggingen is vervolgens het duurzaamheidsaspect prioritair waarin de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals (SDG)) reeds vervat zitten.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

15. Mondelinge vraag: Semcom (vraag ingediend door raadslid De Lobel)

 

Motivering

Het Semcom gebouw staat nu al minstens 15 jaar leeg, als we geen rekening houden met de periode toen de Delhaize er haar intrek nam.

Is het niet het moment voor het bestuur om een initiatief te nemen, dit gebouw te vrijwaren van de sloop en ten dienste te stellen van de bevolking?

De mogelijkheden van de Semcom en zijn infrastructuur zijn immers enorm. Het gebouw leent zich uitstekend voor openbare, sportieve (Keerbergen Beweegt!) of culturele initiatieven allerhande, zoals extra-trainingsfaciliteiten, binnen- en buitenspeelplaats, meer ruimte voor jeugdverenigingen, opvang, vakantiekampen, organisatie van culturele activiteiten, markten etc…..

De gemeente beschikt zelf misschien niet over de nodige financiële middelen, maar dit kan geen beletsel zijn. Via bijvoorbeeld een publiek-private samenwerking en/of door projectsubsidies bij de provincie, het gewest of nationaal moet heel wat mogelijk zijn.

Vraag:

Heeft het bestuur alternatieve pistes onderzocht om dit gebouw mee te kunnen opnemen in zijn patrimonium? En zo ja, wat was het resultaat?

Indien dit niet gebeurt is, wat waren dan de argumenten van het bestuur om geen verdere actie te ondernemen?

Wijdt hieraan een bespreking: schepen Jens Eggers bevestigt dat het gebouw reeds lange tijd staat te verkommeren en moet er inderdaad dringend iets meer gebeuren.  Daarom heeft de gemeente ongeveer een jaar geleden een gedeeltelijke vergunning voor een herontwikkeling van de site toegekend.  Tegen deze beslissing is beroep aangetekend bij de bestendige deputatie van de provincie. In de beslissing van de deputatie wordt gesteld dat door de inkleuring op het gewestplan en de gekende planologische context op die plaats, alleen de functie wonen kan.  Dit zou concreet kunnen betekenen in deze 30 are zone dat het gebouw moet afgebroken worden en het perceel wordt verkaveld. De gemeente heeft nooit overwogen om deze site aan te kopen binnen de huidige budgettaire context en zeker niet met de beslissing van de deputatie.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

16. Mondelinge vraag: stand van zaken politiegebouw ihkv fusie Mechelen-Boortmeerbeek (vraag ingediend door raadslid Vansevenant)

 

De gemeente Boortmeerbeek heeft deze week de vlucht vooruit genomen en een fusie aangekondigd met de stad Mechelen. Scheiden doet lijden, vooral als je het niet ziet aankomen. Uit reacties van tal van leden van de besturen uit Keerbergen en Boortmeerbeek kunnen we namelijk besluiten dat er geen communicatie geweest is tussen de beide besturen.

Nog geen maand geleden besliste de politieraad om te investeren in een nieuw gebouw. Ook deze gemeenteraad nam het engagement om budget vrij te maken op basis van een verdeelsleutel tussen de 3 gemeenten van de zone. Omdat het geen proper dossier betreft, hebben we als N-VA-raadsleden vanuit Keerbergen tegen gestemd. Hoe gaat het nu verder? Gaan Haacht, Keerbergen en de Politiezone Haacht Boortmeerbeek aanspreken over het genomen engagement? Zal Boortmeerbeek zijn beloofde deel betalen of was het engagement vanuit Boortmeerbeek om te investeren in de politie maar een schijnbeweging? Hoe moet het nu verder met het nieuwe gebouw? Omdat de politiezone drastisch verkleint, vervalt ook de studie over de dimensionering van het gebouw, hoe gaat men hier mee om?

Wijdt hieraan een bespreking: waarnemend burgemeester Erik Moons bevestigt dat de mogelijke fusieplannen van Boortmeerbeek en Mechelen veel stof hebben doen opwaaien. Met onze gemeente is hierover geen contact geweest.  In Boortmeerbeek is er veel protest geweest en is de fusie voorlopig on hold gezet.  In de zitting van het politiecollege van vandaag is uiteraard deze zaak besproken.   De burgemeester van Boortmeerbeek heeft toegezegd dat de financiële engagementen in het dossier van het politiegebouw zullen nagekomen worden en dit zal schriftelijk worden bevestigd.  De schriftelijke vraag van de twee andere gemeenten en medeondertekend door de korpschef van de politiezone aan Boortmeerbeek is vandaag gesteld.  Wat betreft de fusie zal Boortmeerbeek onderzoeken of en met welke omliggende gemeenten er fusie mogelijk is.  Wat het resultaat hiervan zal zijn, is niet gekend.  Indien de politiezone zal bestaan uit 2 gemeenten, zal het politiegebouw in omvang natuurlijk verminderen.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

17. Mondelinge vraag: Fusies (vraag ingediend door raadslid Kestens)

 

Motivering

Naar aanleiding van de geplande fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek

Vragen

1. Fusie Mechelen - Boortmeerbeek

Was Keerbergen als bevoorrechte partner van Boortmeerbeek op de hoogte van de fusieplannen?

Wat zijn de consequenties voor Keerbergen? Blijven de samenwerkingsverbanden (politiezone!!) bestaan? Wat gebeurt er met het nieuwe, geplande politiegebouw? Denkt het bestuur aan andere samenwerkingsverbanden?

2. Fusies Keerbergen?

Denkt Keerbergen er door de veranderde politieke situatie nu ook aan te fuseren?

In dat geval,

Zijn de provinciegrenzen voor het bestuur dan nog altijd heilig en wordt er dus sowieso niet gepraat met Bonheiden-Rijmenam?

Welke gemeenten zouden dan eventueel wel in aanmerking komen en is er al met deze  gemeenten gepraat?

Kan het vooruitzicht om van de schuldenberg af te geraken een stimulans zijn om te fuseren?

Mocht het bestuur een fusie overwegen, worden dan de Gemeenteraad en de bevolking hier vooraf over geraadpleegd?

Als dit niet het geval is,

Welke argumenten zijn er dan om toch nog zelfstandig te blijven.

Wijdt hieraan een bespreking: waarnemend burgemeester Erik Moons bevestigt dat het thema van fusie van gemeenten op de agenda gezet is.  Keerbergen is geen vragende partij voor een fusie.  Verschillende uitdagingen en problemen komen op de gemeenten af.  Echter voor Keerbergen zijn deze nog beheersbaar.  De financiële tussenkomst van Vlaanderen naar de gemeenten voor een fusie is wel aanzienlijk en kan in functie met welke gemeente er samengegaan wordt variëren tussen de 4 en 6,5 miljoen euro.  Dit is veel geld maar slechts tussen de 20 à 33 % van de investeringen van Keerbergen op een legislatuur.  Dit zou een stukje van de gemeentelijke schuld wegwerken, maar niet alles.  Is dit voldoende om de eigenheid van onze gemeente op te offeren?  In Boortmeerbeek is deze eigenheid een groot struikelblok voor de burgers.  Ook het samen opgaan in een grote stad en de verandering van provincie spelen een rol in de weerstand.  Vanuit de Vlaamse overheid en andere instanties wordt er wel druk uitgeoefend om te fusioneren en zelfs op termijn te verplichten.  Keerbergen is geen vragende partij maar de discussie over mogelijke fusies komt zeker terug, het zou kunnen dat er dan geschakeld moet worden.   Daarom is het niet onlogisch om na te denken wat eventuele mogelijkheden met omliggende gemeenten zijn.  Theoretisch zelfs met gemeenten van een andere provincie maar de afgelopen dagen hebben toch uitgewezen dat de gevoeligheden hierover groot zijn en daarenboven vormen gemeenten van Vlaams-Brabant de basis van de verschillende intercommunales waar Keerbergen deel van uitmaakt.  Bovendien moet er een draagvlak gecreëerd worden en dient de bevolking geraadpleegd te worden. Onze inwoners wonen graag in hun gemeente en voelen zich Keerbergenaar Dit zijn verschillende aspecten waar er toch rekening dient mee gehouden te worden, mocht er over een fusie worden nagedacht.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

18. Mondelinge vraag: Pakjesautomaat B-Post (vraag ingediend door raadslid Van den Dries)

 

De openingsuren van B-Post zijn in de praktijk vrij beperkt en per definitie niet altijd ideaal voor mensen die werken binnen de reguliere kantooruren. Vooral voor het afhalen van pakjes wordt dit als een beperking ervaren, waarover de leden van onze fractie dan ook regelmatig worden aangesproken. Nochtans bestaat hier een vrij eenvoudige oplossing voor, die op andere plaatsen met succes wordt toegepast: een zogenaamde pakjesautomaat. Is het mogelijk om vanuit het college van burgemeester en schepenen B-Post te verzoeken en waar nodig te ondersteunen om een dergelijke pakjesautomaat te installeren. Het dorpsplein lijkt hiervoor de aangewezen locatie.

Wijdt hieraan een bespreking: waarnemend burgemeester Erik Moons vindt het voorstel goed en het college van burgemeester en schepenen gaat aan B-Post vragen dit te doen om dit eventueel in de inkomhal van het postkantoor te installeren.  Volgens de beschikbare maatvoering zou dit moeten kunnen.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

19. Mondelinge vraag: controle op het behoud van bosgebied en de heraanplantingsplicht (vraag ingediend door raadslid Van den Dries)

 

In Het Laatste Nieuws dd. 21 maart 2022 werd een artikel gepubliceerd met betrekking tot het (reglementair, want vergund) kappen van een bos achter het Kabouterdorpje. Uit de reactie van de inwoners blijkt hoe terecht gevoelig deze materie ligt. Een stringente handhaving op het gebied van de heraanplantingsplicht dringt zich dan ook op. Wanneer ik door onze gemeente wandel, kan ik mij echter niet van de indruk ontdoen dat hier niet steeds (tijdig of zelfs helemaal niet) aan voldaan wordt. 

Graag hadden wij dan ook concrete cijfers ontvangen met betrekking tot deze handhaving.

Wijdt hieraan een bespreking: schepen Benno Daemen wenst recht te zetten dat het over kinderopvang het Kabouterdorpje gaat.  Het bos bevindt zich achter de gemeentelijke kinderopvang Zandjanneke in de zonde tussen het Muizenveld en de verkaveling in de Bakestraat-Vogelzang.   De kapping is vergund door het agentschap Natuur en Bos (ANB) en er dient te worden heraangeplant met nieuwe bomen. 

Algemeen moet er een onderscheid gemaakt worden tussen enerzijds het kappen van een bos dat onder de bevoegdheid van ANB valt en anderzijds het kappen van bomen buiten een bosgebied waarvoor de gemeente wel een bevoegdheid heeft.  Dit alles kan op onze gemeentelijke website worden teruggevonden onder “Kapwijzer”.  De kaptoelating voor de kleinere bomen wordt toegestaan en gehandhaafd door de gemeente.  Bij overtreding van een verplichting tot heraanplant kan een GAS-boete van € 350,00 per boom worden opgelegd.  In de waarborgregeling voor de grotere bomen is een omgevingsvergunning vereist en wordt gesanctioneerd volgens de Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) maar volgens de waarborgregeling wordt er ook een waarborg van € 200,00 per boom opgelegd.

Kapping in bosgebied wordt toegestaan door ofwel een kapmachtiging van ANB met behoud van de bosfunctie met verplichte heraanplanting, zoals in het aangehaalde voorbeeld.  De verplichting tot heraanplant wordt gehandhaafd en eventueel gesanctioneerd door ANB.  Dit betekent niet dat de gemeente niets zou doen.  Indien de gemeente weet heeft van een kapping zonder machtiging of wanneer er geen heraanplant zou zijn uitgevoerd, neemt de gemeente zelf contact op met ANB en wordt gecontroleerd of er een machtiging voor is en of er een heraanplant wordt uitgevoerd.  Cijfers zijn opgevraagd bij ANB, maar heeft de gemeente nog niet ontvangen.  Wel kan vermeld worden dat er door de gemeentelijke diensten in 2021 zes dossiers zijn overgemaakt aan ANB.  ANB geeft aan dat de heraanplant minstens binnen de drie jaar dienen gecontroleerd te worden.

Anderzijds bestaat ook de kapmachtiging zonder behoud van bosfunctie.  Bijvoorbeeld de omgevingsvergunning voor de bouw van een woning, waarbij een deel van de kavel in bosgebied ligt, of anders gezegd een ontbossing.  Zodra de ontbossingsvergoeding is betaald, is ANB niet meer betrokken en komt men bij de gemeente als vergunningverlenende overheid terecht.  Ook in deze gevallen wordt indien mogelijk door de gemeente een heraanplant met hoogstammige groen in functie van de grootte van het perceel en de te voorziene bebouwing, opgelegd. De handhaving gebeurt door de gemeentelijke ambtenaar van een intergemeentelijke samenwerking.  Indien er geen heraanplant is uitgevoerd, wordt er een handhavingsrapport opgesteld en in 2021 zijn er 14 dergelijke dossiers opgestart.

Bijgevolg zal altijd een controle worden uitgevoerd ofwel door het agentschap natuur en bos ofwel door de gemeente.  Echter duurt het relatief lang vooraleer het uitzicht van een bos en een bosfunctie is gerealiseerd. Met de nieuwe reglementen die in voege zijn, kunnen er vanaf volgend jaar waarschijnlijk meer cijfers gegeven worden.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

20. Mondelinge vraag: riothermie (vraag ingediend door raadslid Kestens)

 

Motivering

Olie- en gasprijzen stijgen. Heel wat mensen kunnen hun energierekening niet meer betalen. Duurzame oplossingen dringen zich dus op. Als ze bovendien lokaal zijn, maken ze ons onafhankelijk van grote monopolistische energieleveranciers.

We isoleren onze huizen en verbruiken zo minder energie, we leggen zonnepanelen op onze daken, ook op officiële gebouwen (Klimaan?). We installeren warmtepompen.

Ook water is ondertussen een belangrijk deel van onze energiemix/oplossing.

Enkele voorbeelden:

MIJNWATER BV, (mijnwater.com) een bedrijf in het Noord-Limburgse Heerlen, gebruikt al een aantal jaren het water van de steenkoolmijnen om gebouwen in heel wat commerciële en residentiële projecten. De vorige Vlaamse minister van energie Tommelein (openVLD) moest op vraag van Groen parlementslid Johan Danen, toegeven dat aquathermie ook in Belgisch-Limburg mogelijk was.

AQUATHERMIE:  Twee jonge ingenieurs aan de KULeuven, Sebastian Baes (uit Haacht) en Jan Denayer, wonnen de Vlaamse scriptieprijs 2020 voor hun studie: “Hoe gebruiken we de temperatuur van het Dijlewater als warmtebron?”. Nu twee jaar later passen de stad Leuven en de KULeuven - olv hun promotor professor Jonghe - deze aquathermische techniek al toe in een aantal gebouwen.

En sinds kort is er RIOTHERMIE, een techniek waarbij warmte via een warmtewisselaar onttrokken wordt aan het afvalwater in de rioolbuizen.

Een anekdote ter inleiding: Toen arbeiders van Aquafin de rioolbuis in de Rozenweg (afvalwater van 6240 inwoners komt hierin samen) kwamen zuiveren van wortels, en de gaten kwamen dichten door er een soort van ondoordringbare sok in aan te brengen, droegen ze witte isothermische pakken. “Het is in die buis heet, meneer. En die warmte gaat zomaar verloren. Je kan met die warmte gemakkelijk een hele wijk verwarmen.” vertelden ze ons.

Nu zoveel jaren later, is het zover. Aquafin wil het rioolstelsel gebruiken om lokale, groene, echt duurzame energie uit rioolwater te leveren. Op 200 plaatsen in het Aquafin netwerk is dit mogelijk. Een van de plekken die bij uitstek hiervoor geschikt is, is precies de Rozenweg in Keerbergen (zie de Riothermische kaart in bijlage*). Maar niet alleen in de Rozenweg. Van Oost naar West, langs de hele loop van de Raambeek over het centrum (kruispunt Mechelbaan - E. Opdebeecklaan) tot in Haacht kleurt de potentiële kaart voor riothermie donkergroen. M.a.w. het moet mogelijk zijn met riothermie als basis in een heel stuk van Keerbergen een warmtenet aan te leggen. (zie de e-mails in bijlage)  Dat Keerbergen over een dicht rioolnetwerk beschikt, is nu mooi meegenomen. Groen wil deze opportuniteit niet laten liggen. Aquafin wil hier werk van maken. Nu de gemeente nog, samen met een burgercoöperatie als partner?

Vraag

Groen vraagt de gemeente Aquafin (riothermie) te contacteren (bram.meersman@aquafin.be) om samen uit te zoeken wat de mogelijkheden met riothermie in onze gemeente zijn en er een info avond rond te organiseren.  Voor plannetjes: zie koppeling.

Wijdt hieraan een bespreking: schepen Benno Daemen verwijst naar het recentste magazine Aqua van Aquafin waarin een aantal pagina’s gewijd werden aan riothermie (www.riothermie.be).  Op de potentieelkaart lijken op het eerste zicht wel een aantal trajecten de moeite waard om verder te bekijken.  Voor een goede toepassing van riothermie is een combinatie van twee voorwaarden nodig:  voldoende debiet van afvalwater en afname voldoende dichtbij gelegen bij warmtebron.  Voor het traject langs de Raambeek is de afstand tot de eerste woningen reeds vrij ver, bijgevolg is het een beetje verwonderlijk dat er een hoog potentieel aan verbonden is.

Riothermie is een interessante techniek dat enigszins te vergelijken is met een soort warmtepomp. Er stellen zich bij deze techniek toch een aantal uitdagingen.  Hierbij kan verwezen worden naar het rapport... (zie verder link: https://www.keerbergen.be/file/download/11223/996CF0F5CB4341DE2CDF923E0F9208F7).

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

21. Mondelinge vraag: beleid inzake plaatsing bermbeschermers (vraag ingediend door raadslid Gabriels)

 

Op 29 maart 2022 ontving de voltallige Gemeenteraad (pas na herhaalde vraag van de indiener!) een schrijven van een buurtbewoner inzake de plaatsing van bermbeschermers  (“varkensruggen” & “parkeerbollen”) in de Ganzendreef.

Bewoner in kwestie, die spreekt namens een aantal buren hekelt het feit dat er eind vorig j aar een hele reeks betonnen parkeerbollen, en in latere fase “varkensruggen” werden  aangebracht in de berm (openbaar domein) voor 1 specifieke woning aldaar.

Betreffende bermbeschermers werden bijkomend aangebracht in een opvallende gele kleur.

Deze werken zouden zijn uitgevoerd door gemeentepersoneel, en ook bij beschadigingen  zou men meermaals (en snel) ter plekke zijn geweest voor het uitvoeren van herstellingen.  Nog los van de opvallende gele kleur (die volgens bewoners het groene karakter van de Ganzendreef ernstig verstoren), vraagt men zich af waarom deze ingrepen voor 1 specifieke woning werden uitgevoerd. De bermbeschermers zouden zijn aangebracht om eventuele  beschadigingen door zwaar verkeer tegen te gaan, doch betreft de Ganzendreef een rustige en doodlopende straat.

In bijlage toegevoegd enkele foto’s van de situatie ter plekke.

Hierbij volgende vragen:

 - Vindt de meerderheid de plaatsing van de bermbeschermers in kwestie niet  buitensporig en overbodig, rekening houdend met het feit dat de Ganzendreef een  doodlopende straat betreft? Waarom werden specifiek op betreffende plek  bermbeschermers aangebracht? Het probleem van stuk gereden bermen heeft zich  verplaatst naar de berm aan de overzijde/naastgelegen percelen?

 - Wat is het algemeen beleid en de visie van de meerderheid bij een klacht/vraag van  een inwoner naar de plaatsing van dergelijke maatregelen? Men kan onmogelijk in  gans onze gemeente waar al eens een berm wordt overreden dergelijke maatregelen invoeren. Waarom wel in de Ganzendreef (doodlopend) en bijvoorbeeld niet op andere locaties? Welke criteria worden hiervoor gehanteerd?

 

Wijdt hieraan een bespreking: schepen Jens Eggers brengt het relaas hoe de bermbeschermers terecht zijn gekomen op die plaats. Eén van de gemeentelijke medewerkers was in de Ganzendreef om een bronbemaling te controleren. Een bewoner van de straat maakte zijn beklag over de slechte staat van de berm: diepe rijsporen van 30 à 40 cm in de bocht.  Vandaar het voorstel van de medewerker om in de bocht een hindernis aan te brengen.  Een beetje verder in deze straat zijn een aantal werven aan de gang dat veel vrachtverkeer genereert.  In de bewuste bocht worden veel maneuvers uitgevoerd.  Vandaar dat de medewerkers van de technische dienst daar een aantal bermbeschermers hebben aangebracht.  Enige tijd later contacteerde inwoners de gemeente opnieuw om te melden dat deze maatregelen niet afdoende waren.  Opnieuw werden diepe rijstroken voor, achter en zelfs ter hoogte van de beschermers vastgesteld.  Modder werd meegesleurd doorheen de ganse straat met als gevolg een ganse modderpartij. Daarom werden dan varkensruggen geplaatst en werden de beide bermbeschermers in het geel geschilderd (door stockbreuk van de witte verf) zodat ook hun aanwezigheid duidelijker zou zijn.  Nadien werden ze overschilderd in het wit.

Het beleid omvat dienstbaarheid naar individuele vragen van de burgers toe waarbij de vraag op de wenselijkheid en mogelijkheid van een oplossing wordt beoordeeld.  In dit geval is de oplossing als wenselijk en mogelijk beoordeeld.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

22. Mondelinge vraag: Trajectcontrole (vraag ingediend door raadslid Van Nuffelen)

 

Graag had ik volgende mondelinge vraag over de invoering van trajectcontroles toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van maandag 25 april 2022:

Onze gemeente Keerbergen heeft op dit ogenblik geen vaste flitspalen en geen trajectcontroles actief op ons grondgebied om op een regelmatige basis overdreven snelheid of zwaar verkeer te kunnen controleren. Onze twee buurgemeenten in onze politiezone hebben dit wel al op verschillende locaties en plannen in de toekomst met investeringen via onze politiezone deze handhaving verder uit te breiden om zo hun buurten leefbaar te houden met de continue toename van (zwaar) verkeer .

-Het bestuur in Keerbergen dient tot op heden geen enkele aanvraag in om op de specifieke pijnpunten in onze gemeente deze hulpmiddelen in te zetten. Waarom? Nochtans zijn verschillende buurten vragende partij, hebben wij op ons grondgebied verouderde invalsbanen zonder aangepaste hedendaagse fietsinfrastructuur die uitnodigen om te snel te rijden en tonen recente controles (tijdens de nacht) en zware ongevallen aan dat deze investeringen zouden helpen om onze invalsbanen veilig en leefbaar te maken.

- We dringen aan om de invoering van deze trajectcontrole op onze invalsbanen zoals de Putsebaan, Schrieksebaan, Tremelobaan, Mechelsebaan, Haachtsebaan, Nieuwstraat en Grensstraat samen met onze politiezone te bestuderen en de volgende jaren in te voeren om overdreven snelheid te ontmoedigen en het doorgaand zwaar verkeer van Noord naar Zuid (en omgekeerd) te blokkeren met een vrachtwagensluis.

- Graag had ik een overzicht van de gehouden politiecontroles (snelheid en zwaar verkeer) op de diverse locaties in 2021 en 2022 ontvangen.

- Waar werden de snelheid registratiesystemen in 2021 en 2022 opgehangen?

- Op hoeveel en welke locaties werden in 2021 en 2022 tellingen uitgevoerd met onze registratiesystemen?

 

Wijdt hieraan een bespreking: schepen Jens Eggers verwijst naar zijn antwoord op gelijkaardige vragen die in het verleden zijn gesteld.  Op korte termijn bestaat in onze gemeente de intentie niet om trajectcontroles in te voeren.  Een tweetal redenen kan hiervoor aangehaald worden: dergelijke trajectcontrole (de kostprijs van twee ANPR-camera’s en de nodige software kan oplopen tot bedragen tussen de 100 à € 200.000,00) is duur, de technische haalbaarheid op onze invalsbanen met veel zijstraten zodat het traject van de baan niet volledig kan gemonitord worden dit in tegenstelling met de andere gemeenten in onze politiezone.

De exacte cijfers van de politiediensten en van de registratiesystemen zijn nog niet volledig en zodra ontvangen, worden ze overgemaakt.

Bij snelheidscontroles worden 10 à 15 % overtredingen vastgesteld.  In andere gemeenten blijkt dat flitspalen ook geen afdoend middel zijn, maar wordt er bij het naderen van de flitspaal afgeremd en voorbij de paal opnieuw versneld.  Onaangekondigde mobiele flitscontroles blijken nog de beste methodologie om overdreven snelheid tegen te gaan.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

23. Mondelinge vraag: invloed inflatie op meerjarenplanning (vraag ingediend door raadslid Hauben)

 

Lokale besturen worden momenteel geconfronteerd met een ongeziene inflatie-opstoot die naar alle waarschijnlijkheid gedurende langere tijd zal aanhouden. Dit heeft uiteraard een invloed op de financiën van onze gemeente.

Graag vernemen wij dan ook van het gemeentebestuur:

• Acht het gemeentebestuur het nodig de meerjarenplanning aan te passen aan deze uitzonderlijke omstandigheden?

• Kan het gemeentebestuur de invloed van deze inflatie toelichten op:

   o De evolutie van de personeelskosten?

   o De staat van het financieel evenwicht en de auto-financiëringsmarge?

   o Het aangaan van nieuwe leningen zoals tot op heden in de meerjarenplanning opgenomen?

   o  De rente die de gemeente aan Fluvius betaalt in het kader van de “light as a service”-dienstverlening?

Wijdt hieraan een bespreking: waarnemend burgemeester Erik Moons deelt de bekommernis over de meerjarenplanning.  Een continue aanpassing van de meerjarenplanning is niet mogelijk en betekent een grote werklast.  Een volledig uitgewerkte meerjarenplanning zal in december aan de gemeenteraad worden voorgelegd. 

Wel worden er permanent berekeningen gemaakt om hiermee rekening te houden. Voor de personeelskosten wordt rekening gehouden met de cijfers van het planbureau: stijging met 2 % in februari, april en juni 2022, in januari en juni 2023 en vervolgens telkens in maart 2024 en 2025. Dit zou een meerkost van ongeveer 2 miljoen euro over een periode van 4 jaar betekenen. De andere zijde van de inkomsten is eveneens gebonden aan de index maar met een vertragingseffect van één jaar voor de onroerende voorheffing en met vertragingseffect van twee jaar voor de personenbelasting. Berekend over dezelfde vier jaar betekent dit een meeropbrengst van € 1.480.000,00.  Op basis van de huidige berekeningen resulteert dit voor de komende vier jaren in een netto-kost van € 520.000,00 en een negatieve autofinancieringsmarge.   Daarentegen geeft de voorlopige afrekening 2021 een overschot van 6 à  € 700.000,00.  Een budgetbespreking zal plaatsvinden en er zal onderzocht worden waar er mogelijk besparingen kunnen gerealiseerd worden en hoe eventueel geplande investeringen moeten herbekeken in functie van de evolutie van de rente.  De rente die de gemeente aan Fluvius betaalt, is onveranderd gebleven. De financiële situatie van de gemeente wordt permanent opgevolgd.

Publicatiedatum: 08/06/2022
Overzicht punten

Openbare zitting voor GR

Zitting van maandag 25 april 2022.

 

24. Vraag en antwoord: stand van zaken heraanleg fietspad Putsebaan/heraanleg Schrieksebaan (vraag ingediend door raadslid Gabriels)

 

In zitting van de Gemeenteraad van februari van dit jaar stelde collega Van Camp een mondelinge vraag over de heraanleg van het fietspad van de Putsebaan. Schepen Eggers repliceerde toen dat er een camera-onderzoek werd uitgevoerd om de staat van de riolering te bepalen. Uit eerste resultaten bleek dat de staat zich op de rand van volledige herstelling/enkel nieuwe bovenbouw bevond. Verder onderzoek was nodig.

Kan hiervan een stand van zaken gegeven worden, evenals van de heraanleg van de Schrieksebaan?

Wijdt hieraan een bespreking: schepen Jens Eggers stelt voor om een schriftelijk antwoord te formuleren dat voorzitter Ann Schevenels aanvaardt.

Publicatiedatum: 08/06/2022